Daniele

Daniele

Daniel zwyczajny to gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych. Ich hodowla w Europie ma długą tradycję, a w samej Polsce hodowle cieszą się popularnością od lat. Daniele pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, a dziś można go spotkać w wielu częściach Europy, obu Ameryk, a nawet w Afryce Północnej.

1. Daniele nie są wymagającymi zwierzętami do hodowli. Nie potrzebują szczególnych warunków, poza wybiegiem, jedzą zwykłą paszę i same dbają o regularny i prawidłowy rozród. Nie są to również zwierzęta, które często chorują, dlatego hodowcy danieli praktycznie nie mają na co narzekać.

2. Daniele przywędrowały na tereny śródziemnomorskie z wędrującym ludem kupców, czyli Fenicjanami. Za ich sprawą i z pomocą starożytnych Rzymian, daniele stały się popularną zwierzyną w Europie.

3. Daniele mają o wiele drobniejszą budowę niż jeleń szlachetny. Długość ich ciał wynosi od 130 do 150 centymetrów, a ich waga to mniej więcej do osiemdziesięciu kilogramów u samców oraz od trzydziestu do pięćdziesięciu kilogramów u samic.

4. Daniele mogły z łatwością zaaklimatyzować na wielu kontynentach, ponieważ posiadają zdolność bardzo szybkiego przystosowywania się do nowych okoliczności i warunków przyrody. Nie przepadają jedynie za terenami wyjątkowo suchymi i górzystymi.

5. Umaszczenie jeleni zmienia się dwa razy w roku. Letnia szata to jasna, brązowa sierść z białymi plamkami oraz ciemną smugą na grzbiecie. Zimą daniele zmieniają kolor na szary, a plamki znikają. Mamy wtedy do czynienia z tak zwaną szatą zimową.

6. Istnieją również daniele melanistyczne oraz leucystyczne. Te pierwsze charakteryzują się ciemnoszarą sierścią, a drugie niemal całkowicie białą. Nie są jednak tak powszechne jak daniele ze standardową szatą.

7. Ciąża samic trwa około dwustu trzydziestu dni. Młode przychodzą na świat zazwyczaj na początku lata i osiągają dojrzałość po dwóch latach. Daniele żyją nawet dwadzieścia pięć lat.

8. Daniel należy w Polsce do grupy zwierząt łownych, ale z okresem ochronnym. Oznacza to, że przez kilka miesięcy w roku można na nie polować. Myśliwi wykorzystują ich skóry, poroża, a także mięso.

9. Mięso daniela nie jest tłuste i zawiera wiele składników odżywczych, takich jak białko, fosfor, potas i witaminy B2 oraz B6. Mięso daniela zawiera również więcej żelaza niż wołowina i niewielką ilość cholesterolu.

10. Hodowcy utrzymują, że w hodowli danieli najistotniejsze jest zamontowanie profesjonalnego ogrodzenia dookoła ich wybiegu. Siatka ma na dole o wiele mniejsze oczka niż u góry i zapobiega przedostawaniu się drapieżników na teren danieli. Ważne jest również, żeby ogrodzenia było mocne, ponieważ daniele z natury są płochliwe i mogą je zniszczyć, jeśli się przestraszą.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *