11 Ciekawostek o Czarnych Wdowach

czarna wdowa

Czarna wdowa to taki gatunek pająka jadowitego, który należy do rodziny omatnikowatych. Jest jednocześnie największym przedstawicielem wśród tej rodziny. 

W tym artykule dowiecie się o ciekawostkach na temat czarnych wdów. Ważne informacje i fakty o których prawdopodobnie nie słyszeliście!

1. Przeciętna długość u dorosłej samicy wynosi od ok. 8 mm do ok. 10 mm, choć może osiągać wielkość nawet do ok. 38 mm. Z kolei samce są znacznie mniejsze od samic. Ich wielkość waha się od ok. 3 mm do ok. 4 mm.

2. Swoistą cechą tego pająka jest czerwona plama, która przypomina klepsydrę i znajduje się ona po brzusznej stronie ciała tego pająka.

3. Czarna wdowa jest z wyglądu podobna również do innego pająka, do karakurta. Jest z nim bardzo często mylona.

4. Występowanie tego pająka przypada przede wszystkim na obszar Stanów Zjednoczonych. Występuje on w niemal wszystkich stanach w tym kraju, z wyłączeniem tylko Alaski. Poza tym znaleźć go można też m. in. na Kubie, w Meksyku, w Gwatamali, w Salwadorze, czy też na Kostaryce. Można spotkać go również na Hawajach czy na Bermudach.

5. Pająki te lubią żyć blisko ludzi, choć zarazem się przed nimi potrafią dobrze ukrywać.

6. Jad tego pająka, który zwany jest neurotoksyną, jest bardzo groźny, jest 15 razy bardziej trujący niż jad grzechotnika. Może on zabić owady, sparaliżować ssaki i ptaki, a u człowieka zwykle powoduje zatrucie i silne bóle. Rzadko powoduje u człowieka śmierć, choć czasem się to zdarza.

7. Pająk zwykle wstrzykuje bardzo małą dawkę jadu, a jego ugryzienie zwykle nie jest bolesne.

8. Bardzo dotkliwe mogą być skurcze mięśni, które występują ok. 20 do ok. 30 min po ugryzieniu przez tego pająka.

9. Bóle kurczowe brzucha po ugryzieniu przez tego pająka mogą trwać nawet do 48 h.

10. Jeżeli samiec po tym, jak kopulował z samicą, nie odchodzi od niej od razu i zbyt długo z tym zwleka, to może przez nią zostać pożarty.

11. Zwierzęta te w większości żywią się owadami.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *