10 Interesujących Ciekawostek o Czapach

dziób czapli

Czapla to duży ptak wodny – stały bywalec każdego większego zbiornika wodnego, który jest jednym z najpopularniejszych gatunków zwierząt w Polsce. Poniżej 10 ciekawostek o tym ptaku:

1. Długość ciała Czapli Siwej – najpopularniejszej w Polsce dochodzi do 105 centymetrów, a jej rozpiętość skrzydeł do 175 centymetrów. Maksymalna masa ciała jaką może osiągnąć to 3 kilogramy.

2. W Polsce liczebność Czapli szacuje się na około 20 tysięcy. Większość osobników można znaleźć na północy i zachodzie kraju, w szczególności w okolicach polskich jezior.

3. Największa kolonia ptaków jest zlokalizowana w rezerwacie Kurowskie Błota koło Szczecin, gdzie jest około 1000 par.

czapla latająca

4. Miesiącem lęgowym Czapli jest marzec. Samiec i samica budują wtedy gniazda dla przyszłego pokolenia. Samica składa od 1 do 6 jaj. Wysiadywanie jaj zajmuje około 25 dni zanim wyklują się pisklaki. Samodzielność uzyskują one po około dwóch miesiącach.

5. Część Czapli zimuje w kraju, ale część wędruje głównie do Azji południowej lub północnej Afryki. Przylot do kraju następuje najszybciej w marcu, a odlot we wrześniu.

6. Pokarm Czapli składa się głównie z ryb dlatego nie są one ulubieńcami wędkarzy. Do ich posiłku w mniejszym stopniu należą też węże, owady, mięczaki oraz małe ptaki. Polowanie jest możliwe dzięki charakterystycznemu długiemu dziobowi.

czapla je rybę

7. Istnieje kilka rodzajów Czapli. Najmniejszy jest bączek zwyczajny, którego długość to maksymalnie 36 centymetrów, a rozpiętość skrzydeł do maksymalnie 58 centymetrów. Waga nie przekracza 150 gramów. Największy, zaś jest Czapla olbrzymia o długości do 152 centymetrów i rozpiętości skrzydeł do 230 centymetrów. Waga maksymalna nie przekracza 5 kilogramów.

8. Długość życia Czapli to maksymalnie 25 lat.

9. Czapla jest bohaterem jednego z wierszy Jana Brzechwy. Tytuł to „Żuraw i Czapla”, a sam wiersz opowiada o trudnej niespełnionej miłości miedzy oba ptakami.

10. Czapla podczas zagrożenia zachowuje się głównie na dwa sposoby. W pierwszym przypadku szybko podrywa się do lotu pozostawiając po sobie odchody jako odruch bezwarunkowy. W drugim staje na jednej nodze, stawia pióra i chowa głowę.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *