Czajki – Zaskakujące Ciekawostki, Informacje i Fakty

czajka

Czajka to niewielki ptak, który należy do rodziny sieweczkowatych. Jest typem ptaka wędrownego, co oznacza, że przebywa długie trasy w celu zimowania w cieplejszych regionach. Ten charakterystyczny gatunek występuje powszechnie w wielu krajach Europy i Azji. Oto 10 ciekawostek o czajkach!

1. Większość europejskiej populacji czajki zwyczajnej zamieszkuje zaledwie trzy kraje: Holandię, Niemcy i Polskę.

2. Cechą charakterystyczną tego ptaka jest wysoki czubek z piór, który może osiągać wysokość nawet 10cm (dla porównania długość ciała czajki to około 30cm).

3. Czajki zamieszkują przede wszystkim podmokłe tereny bagien i mokradeł, rzadziej uwija gniazda na łąkach i w lasach, jednak tylko w miejscach w pobliżu zbiorników wodnych.

4. Zaloty (toki) czajki są wyjątkowe nawet w królestwie ptaków. Samiec buduje kilka lub kilkanaście jamek dla przyszłej wybranki, spośród których ona wybiera tą, która jest najbardziej odpowiednia na budowę gniazda.

5. Czajki zwyczajne mogą żyć zarówno w monogamicznych parach, jak i w poligamicznych związkach – spotyka się grupy w skład których wchodzi jeden samiec i kilka samiczek.

czajki

6. Ptaki te swoje gniazda uwijają na ziemi w stosunkowo odsłoniętych, dobrze nasłonecznionych miejscach.

7. Jaja czajki mają specyficzny, łatwo rozpoznawalny wzór: są beżowe i nakrapiane ciemniejszym brązem.

8. Czajka zwyczajna jest gatunkiem ptaka, który potrafi bronić się przez innymi drapieżnikami. Często można je zaobserwować jak agresywnie chronią swoje gniazda, w szczególności w trakcie wysiadywania jaj oraz opieki nad pisklętami.

9. Młode ptaki tego gatunku bardzo szybko się usamodzielniają. Zaledwie kilka godzin po wykluciu potrafią same zdobywać pokarm, osiągnięcie dojrzałości zajmuje im kilka tygodni.

10. Czajka zwyczajna to ptak, który żyje stosunkowo długo. Szacuje się, że poszczególne osobniki mogą dożywać nawet 18 lat.

Czajkę możemy zaobserwować w różnych regionach naszego kraju. Charakterystyczny czubek z piór sprawia, że nie sposób pomylić tego ptaka z żadnym innym gatunkiem, a duża populacja sprawia, że czajka chętnie obserwowana jest przez miłośników ornitologii.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *