10 Ciekawostek, Informacji i Faktów o Cukrówkach

Ptak Cukrówka

Cukrówki są ptakami z rodziny gołębiowatych, które charakteryzują się pastelowo szarym upierzeniem i czarno-białym paskiem na karku. Naturalnie występowały w Afryce i na Półwyspie Arabskim, ale były introdukowane w innych miejscach na Ziemi i dziś można je zauważyć między innymi w Polsce.

1. Mimo że cukrówki można spotkać w naszym kraju, nie są zaliczane do krajowej awifauny. Oznacza to, że ornitolodzy stwierdzili ich występowanie w Polsce, ale nie są one ptakami charakterystycznymi dla tego obszaru.

2. Tęczówki cukrówek, podobnie jak ich nogi, mają ciemnoczerwony kolor, a dookoła oczu widnieje biały pierścień.

3. U młodych cukrówek oczy mają barwę żółto-brązową i dopiero z czasem ciemnieją, a swoją nazwę ptaki te zawdzięczają dźwiękom, które przypominają dwie pierwsze sylaby ich nazwy.

4. W swoim naturalnym środowisku cukrówki uwielbiają przebywać w otoczeniu suchych krzewów głogu i akacji. Zawsze jednak dbają o to, by w pobliżu znajdowało się źródło wody.

5. Cukrówki żywią się owadami, ślimakami, jagodami, nasionami i ziarnami zbóż.

6. Okres godowy cukrówek to spektakularne i eleganckie przedstawienie. Samiec głośno grucha, a następnie prezentuje samicy głęboki ukłon, podczas którego niemal dotyka dziobem ziemi. Jego pióra tworzą wtedy napuszony kołnierz wokół głowy. Następnie samiec wykonuje lot pokazowy i szybowanie, podczas których głośno trzepoce skrzydłami.

7. Cukrówki budują gniazda z gałązek, które układają w koronach drzew lub na parapetach i gzymsach budynków. Bardzo szybko przyzwyczajają się też do balkonów i parapetów, gdzie są dokarmiane przez ludzi.

8. Samice składają dwa jaja o długości dwóch centymetrów. Najczęściej jedno z jaj jest składane wieczorem, a drugie następnego dnia rano.

9. Pisklęta po wykluciu są całkiem bezbronne i zależne od rodziców, a po dwóch tygodniach mogą się już pochwalić upierzeniem. Muszą jednak minąć trzy lub cztery tygodnie, by stały się całkowicie samodzielne.

10. Cukrówki są uwielbiane przez hodowców ze względu na swój spokojny i towarzyski charakter. Nie są również wymagające, ponieważ jedzą różne rodzaje pokarmu, dlatego często wybiera się je na początku przygody z hodowlą.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *