Tapir – 27 Wybranych Ciekawostek

ssak

Tapiry są ssakami kopytnymi, których różne gatunki występują na rozległych terenach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Azji. Istnieje kilka rodzajów w rodzinie tapirowatych, a są to tapiry: amerykański, górski, malajski i panamski.

1. Choć należą do tej samej grupy ssaków, co koń i nosorożec, o wiele bardziej przypominają świnię, ponieważ cechuje je zgarbiona i zaokrąglona sylwetka.

2. Tapiry są wyposażone w krótką trąbę, którą tworzy zagięty w dół nos, oraz krótki ogon. Dzięki małej trąbie, która zbudowana jest z miękkich tkanek i jest elastyczna, tapir może zbierać liście, które stanowią jego pożywienie.

3. Tapiry cierpią na dolegliwość zwaną zmętnieniem rogówki, a ich oczy są brązowe z niebieskim odcieniem. Na szczęście dla nich, nie najlepszy wzrok wynagradzają im słuch i węch, które rozwinęły się u nich wyjątkowo dobrze.

4. Tapiry jedzą przede wszystkim owoce i liście, a w ciągu jednego dnia potrafią zjeść nawet czterdzieści kilogramów jedzenia.

malajski tapir

5. W związku z tym, że tapiry często występują na obszarach upalnych, uwielbiają kąpiele błotne i często spędzają czas przy dostępnych zbiornikach wodnych. Potrafią również świetnie pływać.

6. Tapiry ważą od 250 do 350 kilogramów. Tapir malajski jest największy, a tapir górski najmniejszy.

7. Młode tapiry mają specyficzne żółto-białe paski i plamy na czerwono-brązowej sierści, które stanowią świetny kamuflaż.

8. Tapiry są samotnikami i głównie prowadzą nocny tryb życia, choć tapir górski jest wyjątkiem, który pozostaje aktywnym głównie w ciągu dnia.

9. Tapiry żyją od dwudziestu do trzydziestu lat i dotyczy to zarówno osobników w niewoli, jak i na wolności. Dojrzałość płciową młode osobniki uzyskują mniej więcej cztery lata po urodzeniu.

zwierzęta

10. Tapiry nie zmieniły się zbytnio od dziesiątek milionów lat.

11. Po 13 miesiącach ciąży rodzi się jedno cielę. Tak długo jak matka będzie produkować mleko, młody tapir będzie je jadł.

12. Na tapiry czyha wiele niebezpiecznych stworzeń, w tym anakondy, krokodyle i dzikie koty. Choć nie wyglądają na zwinne stworzenia, potrafią szybko uciekać w obliczu zagrożenia, a dodatkową ochronę podczas bliskiego spotkania z drapieżnikami stanowi ich gruba skóra na grzbiecie.

13. Dieta tapirów składa się z owoców, jagód i liści.

14. Tapiry mają łagodne usposobienie i bardzo łatwo się oswajają, dlatego często są ulubieńcami pracowników zoo na całym świecie.

15. Tapiry mają 4 palce u przednich łap i 3 palce u tylnych łap.

roślinożerca

16. Malajskie tapiry są jedynym azjatyckim gatunkiem tapira i pochodzą z wyspy Sumatra, półwyspu Malajskiego i południowej Tajlandii. Występują w lasach tropikalnych, gdzie jest dużo bujnej roślinności, a ich zasięg sięga od nizin po tereny górskie.

17. Malajskie tapiry rozmnażają się między kwietniem a majem i zwykle mają jedno cielę po okresie ciąży trwającym 390-395 dni. Cielę po urodzeniu waży około 7 kg.

18. Jaguary, tygrysy, krokodyle i anakondy polują na tapiry.

19. Tapiry są szybkimi pływakami.

20. W związku z tym, że wszystkie gatunki tapira są zagrożone wyginięciem, ochronie podlegają rozległe tereny, które one zajmują. Dzięki tej ochronie, nie tylko tapiry zyskują szansę na spokojne życie, ale również mnóstwo innych zwierząt.

tapir

21. Brazylijski tapir jest częściej spotykany niż pozostałe trzy gatunki tapira,

22. Tapiry mogą spędzić kilka minut pod wodą. Mogą używać swoich pysków jako rurki do nurkowania, jeśli muszą ukrywać się pod wodą przez dłuższy okres czasu.

23. Malajski tapir jest jedynym istniejącym gatunkiem tapirów występującym w Azji i jest wyraźnie czarno-biały.

24. Tapiry są roślinożerne. Jadają liście i owoce dwa razy dziennie.

25. Tapiry są największym dzikim zwierzęciem lądowym w Ameryce Południowej.

26. Ich pysk jest połączeniem nosa i górnej wargi. To ułatwia jedzenie. Tapiry używają go do chwytania liści z pobliskich gałęzi, zbierania owoców z ziemi lub do znajdowania roślin wodnych na dnie wody.

27. Czy tapiry żyją w dużych grupach? Nie, nie żyją. Są samotnikami, więc lubią być same. Jedynym wyjątkiem jest sezon godowy i kiedy matka karmi swoje dziecko.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *