Ciekawostki kulinarne Gdańska – kuchnia, przepisy i niepowtarzalne smaki Wolnego Miasta
W świecie kulinariów od kilku lat panuje moda na wykorzystanie polskich, najlepiej lokalnych, produktów. Szefowie kuchni z chęcią sięgają po składniki sprowadzane z małych gospodarstw i wyselekcjonowane pod kątem jakości. Gdańsk idzie o krok dalej – jako miasto wielokulturowe, w którym krzyżują się wpływy różnorodnych kuchni europejskich, przywraca do menu restauracyjnych smaki znane od wieków.
Gdańsk jako miasto portowe miał możliwość wzbogacać regionalne potrawy składnikami sprowadzanymi z odległych zakątków świata. Importowane produkty – chociażby egzotyczne przyprawy – zestawiane z lokalnymi specjałami tworzyły pyszne połączenie, które rozpieszczało podniebienia mieszkańców.
Z czasem te smakowe kompozycje odeszły w zapomnienie – na szczęście współczesność przywraca im właściwe miejsce na kulinarnym podium. Turyści przyjeżdżający do Trójmiasta i zatrzymujący się w hotelach w Gdańsku mają coraz częściej okazję spróbować dań odradzającej się gdańskiej kuchni. A ta, wbrew pozorom, nie opiera się wyłącznie na rybach…
Festiwale kulinarne w Gdańsku – powrót do tradycyjnych receptur sprzed wieków
W Parku Oliwskim w Gdańsku odbywają się festiwale potraw tradycyjnych i konkurs kuchni regionalnej. Aby uczestniczyć w rywalizacji lub pokazie, trzeba spełnić jeden warunek – wykonać potrawę zgodnie z tradycyjną gdańską recepturą oraz z wykorzystaniem miejscowych surowców pochodzących od lokalnych wytwórców z Żuław, Kociewa, Kaszub i Gdańska.
O organizację festiwalu troszczy się Kapituła Kulinarna Gdańskie Smaki, w której skład wchodzą sławni profesorowie i znawcy historii miasta. Kapituła ma na celu przywrócenie receptur znanych w mieście przed wiekami. Fundacja kulinarna rozpoczęła swoje działanie, gdy tradycyjna kuchnia gdańska niemal odeszła już w zapomnienie. Żeby ją przywrócić, należało sięgnąć do książki kucharskiej „Danzinger Koch-Buch” wydanej w 1858 roku, „Poradnika kucharskiego młodej pani domu” z 1806 roku oraz do tradycji gdańskich obiadów.
Z szacunku dla dziedzictwa – regionalne produkty Gdańska i kuchnie wielu narodów
Nie tylko mieszkańcy Gdańska dbają o przywrócenie lokalnych smakołyków na stoły. Troszczą się o to również osoby z innych regionów Polski. Dlatego coraz więcej potraw trafia do oficjalnych państwowych rejestrów – należy do nich np. „Lista produktów tradycyjnych”, prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jakie gdańskie specjały się na niej znalazły? Są to:
- mleko gdańskie
- tort gdański
- wafle gdańskie
- sztuka mięsa z Gdańska w cieście francuskim.
Co roku w maju w parku oliwskim organizowane jest Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Wówczas rozstrzygnięty zostaje konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Bardzo istotną rolę w gdańskiej kuchni odgrywa wpływ Kresów – przecież niemal jedną trzecią obywateli miasta stanowili kiedyś mieszkańcy obecnej Litwy, Ukrainy i Białorusi. Aby pielęgnować te tradycje kulinarne, organizowane są między innymi Jarmark Wileński oraz Jarmark Kaziukowy.
Gdańskie przepisy – stare receptury, które możesz wypróbować w domu
Jakich gdańskich specjałów, prócz popularnej wódki goldwasser, można skosztować dzięki działaniom Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki? Jeśli zastanawiasz się, co zjeść w Gdańsku, prezes fundacji, Bogdan Kwapisiewicz, proponuje gdański klops z wołowiny, a nawet podaje na niego przepis! Tę recepturę można odnaleźć w „Poradniku kucharskim młodej pani domu”:
- 6 funtów wołowiny z wewnętrznej strony udźca pokroić, a następnie usunąć ścięgna
- dodać pół funta nieuwędzonego boczku
- zamoczyć 8 łutów miąższu starej bułki w zimnej wodzie i wycisnąć
- w tyglu rozpuścić kawałek masła, dodać do niego bułkę i 3 dobrze rozbite jaja
- podgrzewać i mieszać, aż się zetną
- dodać do posiekanego mięsa wraz z 3 całymi jajami, żółtkiem z 3 jaj, skórką z cytryny, odrobiną zmielonego pieprzu i solą
- wymieszać wszystko i uformować klopsy
- włożyć masło do tygla na ogniu, a gdy się zarumieni, położyć klopsy i smażyć na brąz – pilnować, żeby nie stwardniały.
Na festiwalach sztuki kulinarnej prezentowane są również takie typowo gdańskie obiady, jak:
- zupa rybna z łososia
- zupa chlebowa zawiesista
- krucha pieczeń wołowa z kluskami
- dorsz smażony w maśle rakowym z kluskami
- lody gdańskie w polewie czekoladowej
- kawa żytnia.
Jeśli jesteśmy już przy kawie – to właśnie ona przyciąga coraz więcej uwagi. Organizowane są festiwale, podczas których można skosztować tego napoju, przyrządzanego z ziaren sprowadzanych z całego świata.
Sieć hoteli AccorHotels zachęca do odwiedzania Gdańska, kosztowania lokalnych potraw i wspierania lokalnego dziedzictwa.