Interesujące ciekawostki dla dzieci o Pieskach Preriowych

Piesek preriowy, piesek preriowy, to dość duży gryzoń z Ameryki Północnej, który żyje w podziemnej kolonii złożonej z klanów rodzinnych. Kolonia może zajmować powierzchnię do 100 hektarów. Świstaki nie mają dymorfizmu płciowego.

Sami żywią się sowami preriowymi i grzechotnikami. Świstaki nie przechowują żywności. Zimą stają się mniej aktywne, a ich temperatura spada o 2,8°C. Kiedy zima jest bardzo sroga, zapadną w hibernację. Członkowie klanu poznają się poprzez „całowanie”, które jest wprowadzeniem do toalety.

W ciągu dnia kilka prerii stoi na straży, aby chronić klan przed krzywdą. Kiedy ktoś się zbliża, druga osoba ostrzega głosem. Są aktywnymi zwierzętami w ciągu dnia. Tworzą ogromne, miliony lub więcej osobników na małym obszarze.

Wydają różne dźwięki i komunikują się w określonym języku dźwiękowym. Świstak dorasta do około 40 cm, z których każdy ma 10 cm ogon. Samice osiągają 1,1 kg, samce 1,4-1,5 kg. Świstaki mają dość dużą głowę i oczy oraz małe uszy. Pazury długie i spiczaste. Samica rodzi od 2 do 10 nagich i niewidomych szczeniąt i karmi je przez siedem tygodni.

Ciekawostki o pieskach preriowych:

1. Nazwa

Nazwa „Piesek preriowy” pochodzi od dźwięku przypominającego szczekanie.

2. Kolonia

W promieniu kilku kilometrów kwadratowych kolonia może liczyć co najwyżej milion ludzi! Ich jaskinie i korytarze mogą sięgać 5 metrów głębokości i 30 metrów długości.

3. Żywotność

Żywotność świstaka wynosi około 9-10 lat.

4. Hodowla

Świstaki można hodować w domu.

5. Całując się

Świstaki witają się całując

6. Dużo miejsca

Psia preria potrzebuje dużo miejsca. Niezbędne są duże zewnętrzne lub wewnętrzne budki dla ptaków.

7. Rozmnażanie

Pozwalamy na rozmnażanie się osobnikom w wieku co najmniej 2 lat. Przed rozmnażaniem świstaków należy pozwolić im przekopać się przez zimę w temperaturze około 10°C.

8. Niskokaloryczna żywność

Nakarmić je można niskokaloryczną żywnością,

9. Cena

Cena piesków preriowych waha się w granicach od kilkuset do ponad 2000 złotych,

10. Samiec

Samiec jest trochę większy od samicy. Warto zaznaczyć, iż odległość ujścia cewki moczowej od odbytu jest większa niż u samicy i wynosi około 1,5 cm.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *