Interesujące ciekawostki dla dzieci o Orangutanach

Orangutany to nic innego jak małpy. Ich nazwa w tłumaczeniu oznacza człowieka z lasu. Wszystko dlatego, że orangutany, małpy czy szympansy są dość podobne, są człekokształtne. Jest to bardzo duży i zarazem najcięższy ssak. Występuje w deszczowych lasach na wyspach Borneo i Sumatrze.

Są małpami, które bardzo dużą część swojego życia spędzają na drzewach. Żyją w dzień, natomiast w nocy potrafią przespać aż 12 godzin. Maja one bardzo długie ręce, gdyż ich rozstaw ramion wynosi 225 centymetrów. Natomiast nogi mają dość krótkie.

Włosy mają koloru zazwyczaj czerwonego. Samice osiągają do 85 centymetrów wzrostu i do 45 kg wagi, natomiast samce do 1 metra wysokości i do 85 kg wagi. To bardzo inteligentne stworzenia. W stanie dzikim są w stanie dożyć tylko do 45 lat.

Orangutany żywią się głównie owocami, liśćmi, termitami i owadami oraz jajami ptaków. Całe ciało pokrywa jaskrawo-rudo-kasztanowata, długa, lecz rzadka i szorstka okrywa włosowa. Posiadają dość dużą głowę oraz dość stosunkowo małe uszy.

Samce na swoje partnerki wybierają dojrzałe, ale młode samice. Natomiast samice wolą samców, które mają bardzo szerokie „talerze policzkowe.” Samice mają bardzo dobre relacje ze swoimi dziećmi. Orangutany są zagrożone wyginięciem, a wszystko przez wypalające się lasy.

Są bardzo przyjaźnie nastawione do ludzi. Potrafią normalnie podejść do człowieka. Orangutany możemy także spotkać w Ogrodach Zoologicznych. Przyrost naturalny wśród orangutanów jest stosunkowo mały, ponieważ samice wydają potomstwo niestety raz na osiem lat. Dlatego też gatunkowi grozi wyginięcie.

Ciekawostki o orangutanach

1. Stworzenia samotne

Orangutany są stworzeniami samotnymi,

2. Zwierzęta nadrzewne

Orangutany są największymi zwierzętami nadrzewnymi lub zamieszkującymi drzewa

3. Duże samce

Duże samce są aż trzy razy większe od samic,

4. Spokojne

Orangutany są bardzo spokojnymi zwierzętami, nie atakują ludzi,

5. Niewola

W niewoli orangutany rutynowo żyją dobrze do 60 lat.,

6. Samce

Samce orangutanów pokonują w ciągu swojego życia znacznie większe odległości niż samice.

7. Gatunkiem zagrożony

Orangutany są gatunkiem bardzo zagrożonym,

8. Ciąża

Ciąża trwa około 265 dni,

9. Poduszki policzkowe

Dorosłe samce orangutanów wytwarzają tak zwane poduszki policzkowe,

10. Dymorfizmu płciowego

orangutan doświadcza najsilniejszego dymorfizmu płciowego




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *