10 Interesujących ciekawostek dla dzieci o Humbakach

Humbaki to nowy gatunek waleni należących do rodziny Balaenopteridae, do których należą również płetwale, wieloryby, płetwale błękitne, wieloryby tropikalne, wieloryby karłowate, wieloryby Brinella oraz nowy gatunek ukrytych wielorybów, które różnią się od 2003 roku.

Uważa się, że ta rodzina zaczęła się formować już w miocenie. Humbaki mogą osiągać do 17 m długości i ważyć 65 ton. Samiec jest nieco większy od samicy. Płetwa grzbietowa jest wsteczna i tworzy mały garb. Z drugiej strony płetwa piersiowa jest bardzo długa, do 4 m, a płetwa ogonowa jest szersza niż u wielu innych waleni.

W cellulicie jest wiele widocznych podłużnych fałd. Jego fiszbinowe płaty są krótkie i czarne. Masywny wzrost obejmuje głowę i płetwy. Istnieją pewne różnice w kolorze ciała, ale zwykle górna część jest czarna, a brzuch biały lub białawy.

Humbak jest bardzo aktywnym i energicznym wielorybem. Zwykle wyskakuje z wody na znaczną wysokość, a następnie wrzuca do wody ogromny plusk wody. Żywią się krylem, drobnymi skorupiakami oraz niewielkimi rybami. Humbaki są w stanie emitować bardzo specyficzne dźwięki.

Wydobywane są przez samców, w formie tak zwanej pieśni. Taka pieśń może trwać nawet około 20 minut. Jednak zdarzyło się, że samiec wydobywał dźwięki przez 24 godziny z przerwami na oddychanie.

Ciekawostki o humbakach

1. Delfin Hektora

Najmniejszym waleniem jest delfin Hektora. Osiąga zaledwie 1,2 metra długości i 30-45 kg masy ciała,

2. Tlen

Walenie są w stanie zużyć aż 12% tlenu,

3. Wiek

Wiek jednego z humbaków szacuje się na 211 lat,

4. Samotny wieloryb

Humbak jest uznawany za najbardziej samotnego wieloryba,

5. „Fontanna”

Humbak wydycha powietrze i tworzy się „fontanna” na około metry,

6. Płetwy piersiowe

Posiada najdłuższe płetwy piersiowe, natomiast płetwę grzbietową ma małą,

7. Fiszbiny

Szczęka humbaka jest wyposażona w ciemne fiszbiny. Każda z nich jest w stanie osiągnąć 45 cm długości,

8. Samice

Samice posiadają półokrągły fałd skóry, dzięki czemu rozpoznawane są przez samce,

9. Pożywienie

Humbak zdobywa pożywienie tylko latem,

10. Wrogowie

Nie mają wrogów, jednak czasem padają ofiarą orek.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *