25 Zaskakujących Ciekawostek Chemicznych

fiolki z labolatorium

Klaster węglowy w kształcie piłki nożnej C60 został nazwany „najpiękniejszą molekułą”, a jeśli masz oko do symetrii, to łatwo zrozumieć dlaczego. Ale jeśli kiedykolwiek lubiłeś chemię w szkole, a właściwie masz karierę zawodową związaną w chemią, wiesz, że wykracza ona poza „piękno”. Poznaj zaskakujące ciekawostki i mało znane informacje o chemii!

1. Woda znajdująca się stanie stałym ma mniejszą gęstość niż w stanie ciekłym. Do substancji, które posiadają tą samą cechę zaliczyć można właściwości galu i bizmutu.

2. Dziury w serze powstają w procesie fermentacji wywoływanej przez bakterie propionowe. Odbywa się to we wczesnej fazie dojrzewania sera, dziury, które powstają w serze, wypełniają się dwutlenkiem węgla.

3. Sepia dzisiaj jest znana zazwyczaj jako sztuczny efekt regulowania zdjęcia. Dawniej metoda ta była stosowana przede wszystkim w celu zwiększania utrwalenia odbitek fotograficznych.

4. W znanym serialu kryminalnym Breaking Bad metoda wyprodukowania metamfetaminy została opatentowana przez niemieckich laborantów w 1957 roku. Z różnych względów ekipa serialu zadbała o to, aby niektóre fragmenty zostały pominięte.

5. Nominacje Alberta Einsteina do Nagrody Nobla pojawiały się aż 11 razy. Ostatecznie w roku 1921 naukowiec doczekał się swojej nagrody.

6. W ciągu roku produkujemy się około 40 tysięcy ton witaminy C.

7. Maria Curie-Skłodowska jest pierwszą kobietą na świecie(i jako człowiek), która zdobył nagrodę Nobla aż dwa razy.

8. Szymon Wiktorowicz, absolwent Wydziału Chemii na Uniwersytecie Jagiellońskim, opracował ciecz, po której można pisać światłem.

9. Hel, który znajduje się pod ciśnieniem atmosferycznym pozostaje ciekły co więcej w temperaturze zera bezwzględnego.

10. Zespół ekspertów od zapobiegania chorobom sercowo -naczyniowym w Bostonie przeprowadził cykl doświadczeń, z których wynikało, że po zażyciu kokainy, rośnie znacząco ryzyko wystąpienia zawału serca. W pierwszej godzinie od spożycia może być to aż 24-krotnie.

11. Technet i promet to pojedyncze pierwiastki, które są lżejsze niż ołów i nie posiadają stabilnego izotopu.

12. Witamina A ma działanie toksyczne na zarodek lub płód. Nawet niewielkie przekroczenie dziennej normy, szkodzi płodowi rozwijającemu się w łonie matki.

13. Mak, który wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym zawiera niewielkie ilości opioidów, czyli substancji syntetycznych. Wiadome jest, że zjedzenie kilku kilogramów makowca nie wywoła u nas efektów halucynogennych, jednak należy uważać, bo nawet niewielki kawałek wystarczy, żeby narkotest wykrył w moczu opiaty, do których zaliczana jest kodeina i morfina.

14.Umarła, bo przedawkowała wodę, wydaje się śmieszne i niemożliwe, jednak to nie jest mit. Brytyjka zmarła zaraz po tym, gdy w ciągu niespełna dwóch godzin wypiła cztery litry wody.

15. Kolor fajerwerków jest uzależniony od materiałów, których dodaje się do nich przy produkcji. I dlatego za kolor żółty odpowiadają sole sodu, za czerwony – sole litu, różowy – rubidu, zielony – miedzi, fioletowy – potasu, niebieski – cezu.

16. Amigdalina, która występuje w nasionach wielu roślin, przez wielbicieli teorii spiskowych uważana jest za doskonały lek na raka. W praktyce może on łatwo doprowadzić do śmierci. Dzieje się tak, ponieważ amigdalina rozkłada się w naszym organizmie na glukozę, najprostszy aldehyd aromatyczny i cyjanowodór.

17. W największej na świecie chemicznej naukowej bazie danych do 2007 roku zarejestrowano 31 mln związków chemicznych. Średnio codziennie rejestruje się 4 tys. nowych związków.

18. Albert Einstein do końca życia był upartym i konsekwentnym przeciwnikiem fizyki kwantowej.

19. Nazwy trzech pierwiastków: erb, terb i iterb wywodzą się od nazwy szwedzkiego miasta Ytterby.

20. Gal, który jest pierwiastkiem metalicznym, o liczbie atomowej 31, roztopiłby się w naszej dłoni. Dzieje się tak, bowiem temperatura jego topnienia, to zaledwie 29, 8 C.

21. Ugryzione miejsce w jabłku ciemnieje, ponieważ, bezbarwne związki organiczne jabłka, zwane fenolami utleniają się do intensywnych pomarańczowych chinonów.

22. Lasy sosnowe produkują dla nas ważny pierwiastek, czyli ozon. Powstaje on w wyniku utleniania pinenu – który jest głównym składnikiem terpentyny, zawartej w sosnach.

23. Wpływ jaki ma rtęć na nasz organizm znamy prawie wszyscy. Najciekawsze jest to, że połknięcie rtęci w czystej jej postaci niesie ze sobą dość małe ryzyko, bowiem zostaje wydalona z organizmu. W większym stopniu zagrożeniem dla nas są opary rtęci, dlatego rozlaną rtęć zasypuje się siarką, aby ją związać i dzięki temu powstrzymać parowanie.

24. Coraz więcej rodzin w swoich domach używa zmywarki. Sporo osób jeszcze zmywa naczynia ręcznie. Prawdopodobnie większość z nas zauważyła, że po daniach z ryb, łatwiej jest umyć talerze w zimnej wodzie. Dzieje się tak, dlatego że metyloamina ( CH3NH2 ) łatwiej rozpuszcza się w zimnej wodzie, i to dzięki temu związkowi ryby zawdzięczają swój specyficzny zapach.

25. Występujący w Polsce chrząszcz o nazwie strzel łoskotnik – wykształcił sobie swój własny sposób ochrony. W razie wystąpienia zagrożenia strzela w kierunku drapieżnika wytworzoną przez siebie mieszaninę nadtlenku wodoru, p-hydrochinonu, a także enzymów, które rozkładają nadtlenek wodoru – katalazę i peroksydazę. Ostatecznie w reakcji wydziela się tyle energii, że mieszanina wybucha.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *