10 Zaskakujących Ciekawostek o Borsukach

borsuk

Borsuk to popularne zwierzę w Polsce, jest gatunkiem drapieżnego ssaka i pochodzi z rodziny łasicowatych. Spotkać go możemy w całej Europie, szczególnie nocą, kiedy najczęściej wychodzi ze swojej nory. Poniżej 10 ciekawostek odnośnie borsuka:

1. Masa ciała borsuka dochodzi do 25 kilogramów jeżeli chodzi o samce. Samice są z reguły kilka kilogramów lżejsze. Jego długość nie przekracza 90 centymetrów.

2. Borsuk z reguły je wszystko. Jego dieta najczęściej jednak składa się z dżdżownic, owadów, małych ssaków i ptaków, zboża owoce. Potrafi on upolować małe przydomowe ssaki takie jak koty lub króliki.

3. Zwierzę zamieszkuje Europę, a głównie tereny zalesione. Jego domem jest nora wykopana w ziemi, którą wykopuje sam.

4. Nora borsucza jest miejscem życia dla kilku osobników i przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W środku znajduje się gęsta sieć korytarzy, która posiada osobne wejście i wyjście. W norze można znaleźć też kilka mniejszych komór, które maja swoje przeznaczenie. Niektóre są przeznaczone tylko dla młodych, a inne na potrzeby zimowania.

zwierze

5. Borsuk jak mało które zwierzę bardzo dobrze chodzi tyłem. Podczas znoszenia ściółki do nory, przygarnia on znaleziska przednimi łapami i tyłem przesuwa się w kierunku swojego domu –taki styl przemieszczania się nazywany jest włóczeniem.

6. Borsuki zaznaczają swój teren, szczególnie nory poprzez roznoszenie zapachu z gruczołów odbytowych i ogonowych.

7. Godowy okres borsuka trwa mniej więcej od lutego do końca października. Proces zapłodnienia trwa bardzo długo i może wynieść nawet 15 miesięcy. Ciąża zaś powinna zakończyć się do 8 tygodnia w wyniku czego rodzi się maksymalnie 5 młodych.

8. Borsuk to zwierzę, które zapada w sen zimowy. Nie jest to trwały sen – w czasie ciepłych dni wychodzi on na zewnątrz i poluje. W czasie snu zwierzę potrafi schudnąć nawet do 7 kilogramów.

9. Sierść borsuka wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do robienia pędzli do golenia.

10. Borsuka można obserwować puki nas nie poczuje ponieważ ma on słaby wzrok, ale doskonały węch.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *