Bobry – Zaskakujące Ciekawostki, Informacje i Fakty
Bobry są dobrze przystosowane do życia półwodnego, z grubym wodoodpornym futrem, spłaszczonym ogonem pełniącym funkcję steru, zamykanymi nozdrzami i uszami oraz przezroczystą membraną oczną. Bobry są jednymi z największych żywych gryzoni na świecie. Czego jeszcze nie wiecie o tym interesującym gryzoniu? Poznajcie ciekawostki i informacje o bobrach.
1. Bobry to ziemnowodne stworzenia, które uznaje się za największe gryzonie Eurazji. Może ważyć około trzydziestu kilogramów i kojarzy się przede wszystkim z bardzo silnymi siekaczami, dzięki którym potrafi przegryźć pień drzewa oraz pokrytym łuskami ogonem.
2. Bobry są roślinożercami i żywią się głównie zielonymi roślinami i łykiem drzew liściastych oraz krzewów.
3. Bobry występują w Ameryce Północnej, Europie i Azji, a najczęściej można je spotkać nad rzekami w lasach liściastych, gdzie budują żeremia, tamy i nory.
4. W rodzinie gryzoni bobry mają największy mózg w stosunku do masy całego ciała, dlatego potrafią działać bardzo logicznie i systematycznie dostosowywać środowisko do własnych potrzeb.
5. W siedemnastym wieku Watykan zgodził się, by mięso bobra było spożywane w okresie Wielkiego Postu. Decyzję tę popierał argument, który mówił, że zwierzę z łuskami na ogonie, które spędza mnóstwo czasu w wodzie, jest spokrewnione z rybami. Był to, oczywiście, błąd.
6. Ich ciało ma opływowy kształt, dlatego bobry świetnie pływają i nurkują. Dodatkowym atutem jest trzecia, przezroczysta powieka, która ma na celu ochronę ich oczu podczas nurkowania.
7. W jednym z parków narodowych w Kanadzie odnaleziono najpotężniejszą tamę zbudowaną przez bobry. Konstrukcja miała 850 metrów długości. Do wykonania tamy bobry używają kamieni, żwiru i gałęzi, a dzięki niej regulują przepływ wody i chronią swoje nory przed zalaniem. Żadne inne zwierzęta nie potrafią kontrolować poziomu rzek.
8. Potrafią wytrzymać nawet kwadrans pod wodą i, podobnie jak w przypadku pingwinów, ich ogon służy za ster.
9. Bobry mają żółte lub czerwone zęby, co wcale nie świadczy o ich złej kondycji. Kolor ten sygnalizuje wysoką zawartość żelaza w szkliwie.
10. Pod ogonem bobrów obu płci znajduje się worek, w którym produkują substancję o silnym, specyficznym zapachu. Służy ona do oznaczania swojego terytorium, a własne miejsce w lesie ma dla nich ogromne znaczenie.
11. Tak, jak koty, bobry posiadają wibrysy, czyli włoski czuciowe. Dzięki nim mogą poruszać się nawet w bardzo brudnej wodzie, nie widząc niczego.
12. Repertuar dźwięków wydawanych przez bobry jest raczej ubogi. Kiedy musi ostrzec rodzinę przed niebezpieczeństwem, wali płaskim ogonem w taflę wody, co natychmiast zostaje prawidłowo odczytane.
13. Jeśli w naturalnych warunkach bóbr nie ma możliwości, by wykopać norkę dla siebie i swojej rodziny, wtedy buduje żeremia, czyli domki z gałęzi, mułu i kłączy. Niemal codziennie bobry wprowadzają poprawki w konstrukcji i dopracowują szczegóły, a przed zimą wzmacniają konstrukcję, by przetrwać bez uszczerbku chłodny okres.
14. Bobry są monogamistami i szanują wybranego partnera przez całe życie, wspólnie opiekując się młodymi. Z jednej ciąży zwykle rodzi się kilka małych bobrów.
15. Dawniej tłuszcz bobra był wykorzystywany do oświetlania i ogrzewania pomieszczeń, z futra bobrów robiono odzież zimową, a mięso stanowiło pożywny posiłek, zwłaszcza zimą.
16. Karma zmagazynowana przez bobry tuż przed zimą trafia do spiżarni w postaci tratw zatapianych w wodzie tuż obok nory lub domku. Aby uniknąć wielkiej straty taka tratwa zostaje bardzo mocno przytwierdzona do brzegu i dna. Jeśli bobry żyją przy rwącej rzece, kopią nory, które stają się ich magazynem na zimę. Magazyny takie zajmują kilka metrów kwadratowych, a w górach, gdzie zimy są mroźne, osiągają wielkość kawalerek. Rekordowy magazyn bobrów miał aż siedemdziesiąt metrów kwadratowych.
17. Kastoreum to wydzielina produkowana przez bobry, którą regularnie natłuszczają sobie futro, a po połączeniu z ich moczem, znaczą teren. W przemyśle, dzięki silnemu zapachowi piżma, używa się go do wzmocnienia zapachów mydeł i pudru. Setki lat temu wierzono, że ma właściwości lecznicze, ale żadne badania tego nie potwierdziły.
18. Mięso bobra jest kruche, soczyste, delikatne i niskokaloryczne, a plusk to nazwa pieczonego ogona bobra, który był niegdyś rarytasem podczas kolacji wigilijnej.
19. Bobry bardzo dbają o swoje futro. Po wyjściu z wody wracają do swojej nory, gdzie długo i cierpliwie pozbywają się wody, masując kolejne partie ciała. Następnie dokładnie je natłuszczają wydzieliną z gruczołów okołoodbytniczych.
20. Bobry bywają bardzo natrętnymi szkodnikami dla ludzi. Zdarza im się regulować przepływ rzeki w taki sposób, że podtapiają przy okazji pola uprawne rolników. Nie raz naruszają wały przeciwpowodziowe, blokują drogi konarami ściętych drzew i w ten sam sposób niszczą linie energetyczne.