Bażanty – Zaskakujące Ciekawostki, Informacje i Fakty

bażant

Bażanty to popularne ptaki kurowate, które powszechnie występują na terenie Azji oraz w południowo-wschodniej części Europy. Wśród wielu cenione ze względu na swoje niebanalne upierzenie oraz smaczne mięso – pieczony bażant wciąż należy do dziczyzny, która w wielu regionach Polski pojawia się na świątecznych stołach. Przedstawiamy 10 ciekawostek o tych wspaniałych ptakach!

1. Bażanty do Europy sprowadzone zostały z Chin w średniowieczu. Później został introdukowany także na inne kontynenty na całym świecie.

2. Do tego gatunku ptaków należy 30 różnych podgatunków, które nieznacznie różnią się wielkością i kolorem upierzenia.

3. Samica bażanta nazywana jest kurą, zaś samiec – koguta. Określenia te odnoszą się do wielu różnych gatunków ptaków kurowatych.

samica bażanta

4. Pomiędzy osobnikami występuje róży dymorfizm płciowy czyli różnica w wyglądzie między samcem i samicami. Samice bażantów są szare i płowe, nie posiadają tak barwnego upierzenia jak samce. Są również nieco mniejsze, choć różnica ta to około 10% masy dorosłego koguta bażanta. Samce zaś charakteryzują się nakrapianym, brązowym upierzeniem, często z domieszką butelkowej, ciemnej zieleni lub głębokiego granatu.

5. Do Polski pierwsze bażanty sprowadzono w XVI wieku. W ciągu kilkudziesięciu kolejnych lat ich populacja rozrosła się kilkukrotnie.

6. Rozpiętość skrzydeł bażanta może osiągać długość 90cm, a jego masa to od 0, 9 do 1, 2kg.

7. Bażanty mogą żyć w haremach czyli grupach złożonych z jednego samca oraz kilku lub nawet kilkunastu samic – rzadko zaobserwować można haremy, które składają się nawet z 14-15 osobników.

ptak bażant

8. Choć ptaki te potrafią latać, w obliczu zagrożenia zwykle wybierają ucieczkę poprzez bieg.

9. Gniazda bażantów możemy znaleźć na ziemi – zwykle są osłonięte przez niskie krzewy lub wysokie trawy. Bażanty na tworzenie gniazda wybierają tereny dosyć suche, zalesione, z dobrym dostępem do zbiorników pitnych.

10. Bażanty są wszystkożerne. Choć ich dieta opiera się głównie na ziarnach i owocach, mogą żywić się również niewielkimi kręgowcami. Potrafią również wykopywać rośliny bulwiaste z ziemi.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *