12 Interesujących ciekawostek o Nieświszczuku

Zarówno na wolności, jak i w hodowli, żyją wyjątkowo pracowite, nieduże stworzenia, które wykazują się świetnym sposobem na obronę. Nieświszczuk, zwany również pieskiem preriowym, to fascynujące zwierzę, które z pewnością zaskoczy każdego. Przygotowana przez nas lista ciekawostek na temat pieska preriowego, z pewnością pomoże każdemu zrozumieć jak funkcjonuje to zwierzę. Najlepsze ciekawostki o pieskach preriowych.

1. Bóbr lub Świstak

Nieświszczuk, to zwierzę które przypomina bobra lub świstaka. Należy do grupy wiewiórkowatych.

2. Kopacze

Pieski preriowe, są doskonałymi kopaczami. Niemal całe dnie, spędzają na wykopywaniu podziemnych tuneli, które pomagają im zdobyć pożywienie, oraz stanowią kryjówkę przed drapieżnikami.

3. Okres zimowy

Pieski nie magazynują jedzenia, nawet w okresie zimowym. Kiedy temperatura znacząco spada, podobnie jak niedźwiedzie, zapadają w sen zimowy, lub stają się mniej aktywne.

4. Wielkość

Długość ciała dorosłego osobnika wynosi około 40 cm.

5. Pokarm

Pieski preriowe są zwierzętami roślinożernymi. Ich pokarm stanowią głównie kwiaty, owoce, warzywa, pnącza i inne rośliny. Rzadko zajadają się owadami.

6. Nazwa

Nazwa piesek preriowy, wywodzi się od odgłosu, który wydają z siebie zwierzęta. przypomina on szczekanie.

7. Potrzeby

Nieświszczuki są zwierzętami, które potrzebują uwagi i towarzystwa. W naturalnym środowisku, tworzą stada. W hodowli, wymagają dużej uwagi. Choć są ciekawe, potrafią być agresywne, zwłaszcza w okresie godowym. Potrafią mocno ugryźć a nawet podrapać.

8. Dorosły

Dorosły piesek preriowy, może ważyć nawet 1,5 kg.

9. Ciąża

Ciąża u nieświszczuka trwa około miesiąca, po czym rodzi się około 8 młodych, nieposiadających sierści zwierząt. Dojrzałość płciową osiągają po 14 miesiącach życia.

10. Jak surykatki

Podobnie jak surykatki, nieświszczuki pilnują stada, stojąc na dwóch, tylnich łapkach. Gdy poczują się zagrożone, głośno wydają dźwięk, by ochronić resztę stada.

11. Najbardziej aktywny

Nieświszczuk jest najbardziej aktywny w dzień. Nocą odpoczywa w wydrążonych przez siebie tunelach.

12. Tunele

Wykopane przez pieska preriowego tunele, często stanowią ogromne zagrożenie dla dużych zwierząt, które po wpadnięciu w dziurę, mogą złamać kończyny. Zwierzęta te, narażone są więc na pewna śmierć, lub atak ze strony drapieżnika.

Oceń post



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *