Porady

10 rzeczy których nie wiedziałeś o grillowaniu

Sezon grillowania czas zacząć! Jeśli chodzi o jedzenie z grillu, pierwszą rzeczą, która przychodzi do naszego umysłu jest rozkosznie wyraziste słowo, smak. Od prawie roku czekamy na tę chwilę. Nic dziwnego, że brakuje nam na zewnątrz grillowanych potraw. Cieszymy się, że wymienimy komfortowe kuchenki na trochę trudniejsze w obsłudze, ale charakterystyczne grille. W pięknej scenerii nawet zwykła kiełbasa smakuje świetnie, a zimny sok jest najlepszym napojem pod słońcem.

Czy twój grill tylko przechowywany jest w kącie i osiada na nim kurz? Jeśli tak jest, musisz działać szybko, aby go wyjąć i uruchomić. To jest czas, aby dodać grillowane mięso do jadłospisu.

Jeśli więc już przekonałeś się, że tym razem chcesz grillować mięso, pomożemy Ci z niektórymi z najlepszych trików do grilla. Profesjonalni kucharze mają swój styl. Dzięki nim możesz użyć najlepszych sztuczek do grillowania, których prawdopodobnie nie znasz. Więc wyjdź z kuchni i zrób sobie przyjemność na świeżym powietrzu. Oto najlepsze 10 sposobów, aby to zrobić lepiej.

1. Kup stację z narzędziami

Grillowanie potrzebuje kilku narzędzi. Praca jest o wiele łatwiejsza, jeśli masz wszystkie niezbędne narzędzia i są one dobrze zorganizowane w jednym miejscu. Dlatego potrzebujesz stacji. Trzymaj wszystkie przybory, sosy i potrawy.

2. Folia do grilla

Czyszczenie swojego grillu może być wielkim zadaniem, ale oto prosty trick. Użyj kawałku folii aluminiowej, aby zrobić piłkę. Użyj tej piłki, aby wyeliminować wszelkiego brudu, którego nie chcesz na grillu.

3. Pizza jest lepsza z grillu

Pizze z grillu smakują znacznie lepiej niż robione w piekarniku. Poziom gotowania, jaki dostarczają grille, nigdy nie może być osiągnięty za pomocą piekarników. Dodaj do tego przysmak i zrób kanapki z pizzy.

4. Zanurzyć taco

Na grillu połóż taco, a smak będzie jeszcze lepszy. Po co kupować gotowe? Grillowane własne taco w ogrodzie należą do najbardziej pysznych i ostrych tacos.

5. Goździki i cytryny to środki odstraszające szkodniki

Owady i szkodniki latają w około grillu? Jest naturalna kuracja na ten problem. Weź kilka cytryn i goździków i trzymaj je blisko twojego grillu. To sprawia, że ​​muchy nie zostaną zaproszone na posiłek.

6. Utrzymuj czystość

Użyj tłuszczu do smarowania grillu przed rozpoczęciem grillowania. Smarowany grill sprawi, że ​​nic nie przyklei się po zakończeniu grillowania. Nie marnujesz jedzenia, ani nie dostaniesz zostawisz grillu z brudnym kawałkami.

7. Zioła

Jeśli jesteś fanatykiem smaku, zioła mogą być świetnym dodatkiem. Wspaniałą rzeczą w ziołach jest to, że otoczenie będzie ładniej pachnieć.

8. Od wyboru do koloru

Jeśli wolisz chude mięso, włóż na grillu mięso drobiowe lub polędwiczki wieprzowe. Jeśli wolimy bardziej tłuste przysmaki, wybierz żeberka lub bekon. Miłośnicy wymyślnych przysmaków mogą przygotowywać apetyczne szaszłyki, barwione warzywami.

 9. Odkrywaj nowe smaki

Zawsze warto rozejrzeć się za czymś nowym i odkryć to co nieznane. Bogaty asortyment oferuje marka Folwark. Możemy posmakować sosu Madziarów, czyli pikantny pomidorowy sos inspirowany kuchnia węgierską, salsy Mexicana, czy Remulady Duńskiej. Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach na stronie folwark.com.pl. Zajrzyj też na Folwark fanpage.

10. Dbaj o bezpieczeństwo

  • Używaj świeżych i wysokiej jakości produktów.
  • Użyj tylko drewna węgielnego lub liściastego do grillowania. Nawozy iglaste zawierają duże ilości żywic, które w wyniku spalania mogą uwalniać szkodliwe substancje.
  • Nie zapalaj grillu gazetami, rzeczami malowanymi lub lakierowanymi. Substancje stosowane w procesie barwienia wytwarzają związki toksyczne podczas spalania.
  • Dokładnie wyczyść ruszt z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw. Są także źródłem substancji toksycznych.