43 Interesujące Ciekawostki, Informacje i Fakty o Tukanach

egzotyczny ptak

Potrafisz rozpoznać tukana, prawda? Z jego kolorowym i ponadwymiarowym dziobem, tukan jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych ptaków na świecie. Ale, czy wiesz, że jest wiele gatunków tukanów? Jednym z najbardziej interesujących jest Tukan wielki.

1. Istnieje około 40 różnych gatunków Tukanów.

2. Pomimo znacznych rozmiarów, dziób waży mniej niż można by pomyśleć. Składa się z keratyny białkowej, czyli tej samej substancji z której wykonane są nasze włosy i paznokcie. Struktura dzioba zawiera wiele kieszeni powietrznych pozwalających na uzyskanie bardzo niskiej masy.

3. Tukany to ptaki wszystkożerne. Ich dieta opiera się głównie na owocach. Oprócz owoców, tukany jedzą jagody, nasiona, jaja, owady i małe gady.

4. Nawet przy zniszczeniu ich siedlisk, największym zagrożeniem dla tych ptaków jest handel zwierzętami domowymi. Kolorowa natura czyni je bardzo atrakcyjnymi, ale zagraża ich liczebności.

5. Tukan wielki żyje w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Te lasy tropikalne są lasami deszczowymi, które są blisko równika. Otrzymują duże ilości opadów każdego roku i są pokryte baldachimem drzew.

6. Kilka typów samolotów nazwano na cześć tukana.

7. Tukany spędzają dużo czasu na drzewach i nie są najlepszymi lotnikami. Ptaki te muszą energicznie machać skrzydłami, aby podróżować na krótkich dystansach, więc często zdarza się, że podskakują zamiast latać w powietrzu.

na gałęzi

8. Maskotka płatków śniadaniowych Froot Loops to w rzeczywistości tukan, znany jako Tukan Sam.

9. Kiedy Europejczycy po raz pierwszy przybyli do obu Ameryk, mówiło się, że tukan był jednym z pierwszych ptaków, jakie zobaczyli.

10. Ptak ma ząbkowaną krawędź dzioba, zaprojektowaną jako sposób obchodzenia się z pokarmem, bardzo podobny do noża.

11. Zarówno samce jak i samice mają duże, jaskrawo zabarwione dzioby, które mogą osiągnąć 20 cm długości.

12. Tukan wielki mają wyjątkowy wygląd. Przede wszystkim są one największym członkiem rodziny tukanów. Och dzioby mogą stanowić jedną trzecią ich całkowitej długości!

13. Wielu rdzennych mieszkańców uważa tukany za przewodniki pomiędzy światem żywych i duchów.

14. Tukany pełnią ważną rolę ekologiczną, ponieważ rozpraszają nasiona spożywanych owoców.

15. Najmniejszy z tukanów nich to Arasari żółtobrzuchy (Pteroglossus inscriptus), waży około 130 gramów i ma około 29 centymetrów długości.

16. Największy Tukan Wielki (Ramphastos toco), waży około 680 gramów ma około 63 centymetry długości.

17. Tukany mają krótkie skrzydła i nie lubią latać.

na drzewie

18. Tukany żyją w małych grupach składających się nawet z 6 ptaków.

19. Tukany są raczej leniwymi ptakami i lubią przebywać w jednym miejscu. Nie latają wysoko na niebie ani bardzo daleko od domu i lubią przebywać na drzewach z owocami które lubią jeść.

20. Kolor dzioba może być czarny, niebieski, brązowy, zielony, czerwony, biały, żółty lub połączeniem tych kolorów.

21. Młody tukan jest inkubowany przez około 20 dni, a po urodzeniu nie ma charakterystycznego dzioba. Rozwija się on w miarę wzrostu ptaka.

22. W 2015 roku w mediach społecznościowych doszło do afery, kiedy tukan został zaatakowany przez kostarykańską młodzież. Ptak miał mocno uszkodzony dziób i spowodowało to, że kostarykańskie prawo zwierząt zostało poddane zaostrzeniu.

23. Aby się chronić, polegają na swoich głośnych dźwiękach, które odstraszają wrogów i ostrzegają inne tukany przed niebezpieczeństwem.

24. Kiedy tukany śpią, chowają dziób pod piórami, aby utrzymać ciepło.

25. Tukany kopulują raz w roku. Samica składa od 2 do 4 jaj w gnieździe na drzewie.

26. Spędzają życie wysoko w okapach lasów tropikalnych – rzadko udają się na wycieczki po dnie lasu.

w Brazylii

27. Chociaż wygląda niebezpiecznie, dziób tukana jest w rzeczywistości dość delikatny. Może odstraszyć inne zwierzęta, ale nie jest zbytnio użyteczny w walce z nimi. Sprawdza się jednak dobrze przy zbieraniu jedzenia.

28. Skrzydła tukanów są stosunkowo małe, nadają się tylko do lotów na krótkie odległości.

29. Tukan zielonodzioby ma najmniejszy dziób z dużych tukanów i jest powszechnie spotykany w lasach deszczowych Brazylii i Argentyny.

30. Tukany są hałaśliwe późnym popołudniem, kiedy inne ptaki stają się nieaktywne.

31. Oboje rodzice biorą udział w inkubacji jaj, która trwa od 16 do 20 dni. Opieka rodzicielska jest kontynuowana po wylęgu ptaków.

32. Żywotność: Tukany mogą żyć 12-20 lat, w zależności od gatunku. Większe tukany żyją w niewoli nawet 25 lat.

33. Ich duży dziób pomaga im utrzymać chłód w gorącym środowisku, w którym żyją. Ta adaptacja jest jednym z najlepszych systemów regulacji ciepła w całym królestwie zwierząt. Tętnice w ich dziobach rozszerzają się, gdy ptak staje się gorący i uwalniają ciepło.

34. Tukany są bardzo inteligentne i wytrenowane, a nawet mogą być szkolone do chodzenia do nocnika w klatkach. Są przyjazne i zabawne.

dziób tukana

35. Drapieżniki, na które muszą uważać, to leśne orły, jastrzębie i sowy. Boa dusiciele, jaguary i łasice, często atakują gniazda tukanów.

36. Tukany są w rzeczywistości gatunkiem zagrożonym, ponieważ ich siedliska są niszczone poprzez usuwanie ogromnych kawałków lasów deszczowych. Tukany całe szczęście przystosowują się szybko do nowych środowisk i są w stanie przetrwać.

37. Tukan nie używa skrzydeł, by latać bardzo daleko. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary, skrzydła pełnią raczej rolę szybowca, który pozwala im latać na krótkich dystansach.

38. Tukany zazwyczaj występują w parach lub małych stadach.

39. Małe tukany nie mają piór po urodzeniu.

40. Prawie całe ciało tukana pokryte jest czarnymi piórami, z wyjątkiem gardła, które jest pokryte białymi lub żółtymi piórami. Kolor piór zapewnia kamuflaż.

41. Tukany budują swoje gniazdo w zagłębieniach drzew, stworzonych przez inne zwierzęta, takie jak dzięcioły.

42. Ludzie, węże i jaguary są największymi drapieżnikami tukana.

43. Tukany są jednymi z najgłośniejszych ptaków leśnych. Ich śpiewy często przypominają kruczące żaby. Tukany łączą swoje rozległe wokalne wezwania z stukaniem i trzaskającymi dźwiękami z ich dziobów.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *