Tukan – Mało znane ciekawostki, informacje i fakty

Tukany żyją w tropikalnych i subtropikalnych regionach dżungli, pochodzą z południowego Meksyku w Ameryce Środkowej, północnych obszarów Ameryki Południowej i regionu Karaibów. Oto ciekawostki, informacje i fakty o tukanach dla dzieci i dorosłych.

Tukan, który pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Południowej, jest dobrze rozpoznawany przez ludzi na całym świecie. Wyjątkowy wygląd tego ptaka sprawił, że stał się on naprawdę bardzo popularny.

Tukany można znaleźć w lasach tropikalnych Ameryki Południowej, w zagłębieniach drzew lub opuszczonych dziurach dzięcioła.

Kilka tukanów żyje razem w jednym zagłębieniu. To właśnie w tych zagłębieniach składają jaja, zazwyczaj dwa do czterech w roku. Obaj rodzice inkubują jaja przez 16-20 dni. Po wylęgu piskląt oboje rodzice nadal opiekują się młodymi. Tukany dziecięce nie rodzą się z nadmiernie dużym dziobem. Dziób rośnie w miarę rozwoju ptaków.

Tukany nie są tak dotknięte zniszczeniem lasów tropikalnych jak inne zwierzęta. Ich dom jest nadal w niebezpieczeństwie, mimo że nie ma potrzeby podejmowania szczególnych wysiłków w celu ochrony tukanów.

Ptaki te są hałaśliwe późnym popołudniem.

Ptaki te są wszystkożerne.

Zaleca się unikanie kupowania drewna tropikalnego i podejmowanie innych środków zapobiegawczych w celu ochrony siedlisk tukanów.

Pomimo swojej wielkości, dziób tukana jest bardzo lekki, ponieważ jest wykonany z keratyny, czyli tak jak włosy ludzki. Oznacza to, że dziób tukana nie jest zbyt mocny, więc nie może być używany do kopania lub walki jak inne dzioby ptaków.

Tukan ma długi wąski język o długości do 15 cm.

Stosunkowo małe skrzydła tukanu oznaczają, że nie są one zbyt dobre w lataniu i nie mogą długo pozostać w powietrzu.

Co więcej, ostatnie badania wykazały, że tukany regulują temperaturę ciała poprzez dostosowanie przepływu krwi do ich dzioba. Więcej przepływu krwi oznacza, że uwalniane jest więcej ciepła. Kiedy tukany śpi, chowają dziób pod piórami, aby zapewnić im ciepło.

Tukany używają dziobów do wyrywania i obierania owoców, które są ich głównym źródłem pożywienia. Tukany również czasami jedzą jaja innych ptaków.

Niektóre węże i gryzonie mogą atakować mniejsze tukany, ale zazwyczaj bardziej interesują się jajkami tukanów.

Tukany nie rodzą się z tymi charakterystycznymi dziobami, które są tak duże. Potrzeba kilku miesięcy, aby ich dzioby rosły i stały się tak duże.

Tukany mogą być raczej leniwe i lubią przebywać w jednym miejscu. Nie latają wysoko lub bardzo daleko od domu i lubią przebywać na drzewach z pysznymi owocami.

Jasnopomarańczowy dziób ma około 19 cm długości – jedna trzecia całkowitej długości ptaka.

Tukany jedzą głównie owoce, ale czasami żerują na owadach i małych jaszczurkach.

Tukan jest symbolem zabawy i inteligencji.

Tukany są bliskimi krewnymi dzięcioła.

Niektórzy ludzie trzymają tukany jak zwierzęta domowe.

Tukany występują w kolorach brązowym, czerwonym i zielonym.

Tukany rodzą się ślepe.

Tukany żyją razem w małych stadach.

Ich drapieżnikami są Jaguary i inne duże koty.

Jeden z najstarszych tukanów żył 26 lat.

Tukany mają ostre i mocne pazury, które pozwalają im mocno trzymać się gałęzi.

Tukan – Mało znane ciekawostki, informacje i fakty
3.5 (70%) 4 głosów