Gdzie dobrze zjeść w Szczecinie? Najlepsze restauracje 2020

posiłki

Szczecin to największe miasto, a zarazem stolica województwa zachodniopomorskiego, położona nad Odrą i jeziorem Dąbie, na Pobrzeżu Szczecińskim.

Jest także historyczną stolicą Księstwa Pomorskiego. Region ten jest bardzo atrakcyjny turystycznie.

Znajduje się tu wiele ciekawych zabytków oraz jeziora, rzeki, wspaniałe lasy i urokliwe parki, w których można odpocząć od miejskiego zgiełku.

Oprócz zabytków miasto słynie z bardzo różnorodnej bazy gastronomicznej.

Jeśli wybierasz się do Szczecina i chcesz dowiedzieć się do jakiego miejsca się udać aby zjeść coś dobrego, to zapoznaj się z poniższą listą 10 najlepszych restauracji.

1. Park Restaurant & Cafe

Oferuje dania kuchni międzynarodowej, szeroki wybór wybornych win i napojów zarówno zimnych, jak i gorących. Restauracja została wyróżniona w wielu konkursach kulinarnych i zyskała uznanie smakoszy z niemal całego świata. Podczas letnich miesięcy można tu odpocząć na patio „Pod kasztanem” w parku. Dania serwowane w tym lokalu wyróżniają się wyśmienitym smakiem i przygotowaniem na bazie naturalnych, świeżych produktów.

2. Restauracja Renaissance

To jedna z najsłynniejszych restauracji w mieście. Oferuje połączenie nowoczesnej międzynarodowej kuchni ze specjalnościami sezonowymi. Wszystko jest przygotowywane z produktów tylko najwyższej jakości. Niewątpliwą zaletą tego miejsca, jest wystrój, zawiązujący w całości do epoki renesansu. Lokal oferuje również szeroki wachlarz wykwintnych win. Klimat restauracji sprzyja spotkaniom zarówno towarzyskim, jak i biznesowym.

3. Europa Restaurant & Café

Oferuje różnorodne śniadania w formie bufetu, lunche, niedzielne obiady familijne, menu dnia, a także ekskluzywne kolacje. Specjalizuje się w daniach zarówno polskich, jak i europejskich. Goście mogą się delektować świeżo parzoną kawą oraz świeżymi i słodkimi deserami.

4. Z drugiej strony lustra

Wysokiej jakości kuchnia, opierającą się o tradycyjne francuskie techniki kulinarne i różnorodność produktów regionalnych. Poza smakiem, można się tu spodziewać finezyjnego wyglądu każdej z zamawianych potraw. Kuchnia szczyci się wykorzystywaniem tylko naturalnych produktów, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Nie są tu stosowane również półprodukty, wszystko od podstaw jest wykonywane na miejscu. W menu znajdą się pozycje odpowiednie dla diety wegetariańskiej.

5. Restauracja Tokyo Sushi’n’Grill

Oferuje kuchnię dalekiego wschodu, którą należy się powoli delektować. Pośpiech nie jest tu wskazany, wręcz przeciwnie. To miejsce idealne, aby się zrelaksować i odpocząć. Sekretem popularności tego miejsca są japońscy mistrzowie kuchni, gotujący zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Mistrzowie podchodzą do jedzenia z wielkim szacunkiem, co można stwierdzić po smaku serwowanych tu potraw. Poza walorami smakowymi, nie da się pominąć walorów wizualnych, które zachwycają każdego gościa.

6. Karczma Pod Kogutem

Serwowane są tu obiady typowo domowe w bardzo atrakcyjnych cenach. W menu znajdują się dania z tradycyjnej polskiej kuchni, takie jak dziczyzna, pieczona karkówka, śledź w śmietanie czy pierogi. To opcja idealna dla osób, które najbardziej cenią sobie proste, ale bardzo smaczne potrawy.

7. Browar Wyszak

Można tu spróbować nie tylko świetnego, regionalnego piwa, ale także nowoczesnej kuchni, opartej na produktach regionalnych. Pełni pasji kucharze sprawnie łączą tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi trendami ze świata gastronomii. Menu jest oparte głównie na produktach regionalnych, serach zagrodowych, świeżych rybach, wędlinach wysokiej jakości i produktach sezonowych. Jest to również idealne miejsce na zorganizowanie imprezy okolicznościowej lub firmowej bądź spotkanie biznesowe.

8. Pieczone ziemniaki

Jak sama nazwa mówi, w roli głównej występują tu ziemniaki pod każdą możliwą postacią. Szczególnie miejsce w menu mają ziemniaki pieczone, w mundurkach, które przypominają te z ogniska. Warzywo jest selekcjonowane pod względem gatunku i wielkości i kupowane wyłącznie od polskich rolników. Upieczone ziemniaki zostają tu rozkrojone i przygotowywane z solą, masłem i żółtym serem. Ziemniaki są wypełniane farszem wykonywanym oczywiście na miejscu. I tak można wybrać ziemniaka wypełnionego śledzikiem lub chłodnymi sałatkami, wypełnionego gorącym sosem, np. chilli, grzybowym, con carne lub karkówką w sosie własnym albo własną kompozycję gościa. Oprócz ziemniaków, można tu zamówić również placki ziemniaczane w przeróżnych wersjach, które mają niepowtarzalny smak głownie przez to, że są przyrządzane wyłącznie chwilę przed podaniem. Porcje są tak duże, ze na pewno nawet największy łasuch nie wyjdzie stąd głodny. Ciekawą propozycją są także frytki po belgijsku przygotowywane z najdroższych odmian ziemniaków, które są perfekcyjnie selekcjonowane i smażone w belgijskim stylu, czyli według specjalnego złożonego procesu. Efektem takiego działania, są idealnie złociste, grubo krojone i chrupiące frytki, które możemy zjeść z sosem, produkowanym również wyłącznie na miejscu. Warto skorzystać tu z szerokiej oferty świeżo wyciskanych soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych wytwarzanych w wyciskarce wolnoobrotowej, która pozwala na uzyskanie soku, nawet z liści jarmużu czy szpinaku. Jak widać szeroka oferta pozwala na zaspokojenie głosu nawet najbardziej wymagającego gościa.

9. Bajgle Króla Jana

Restauracja jest zlokalizowana w samym sercu Starego Miasta w Szczecinie, nieopodal Starego Ratusza i Zamku Książąt Pomorskich i powstała w roku 2015. Bajgle są tu tworzone według własnej, sekretnej receptury, składającej się tylko z najlepszych składników, bez spulchniaczy, konserwantów i sztucznych barwników. Każdy bajgiel jest ręcznie formowany, poddawany procesowi wolnego rozrostu, a przed samym wypieczenie, kąpany we wrzątku. Stosowanie tradycyjnego procesu, pozwala na wyprodukowanie idealnie gęstego i sprężystego bajgla z chrupiącą skórką. Jest to jedno z nielicznych miejsc, gdzie bajgle są wytwarzane samodzielnie od podstaw, według tradycyjnej receptury. W menu dostępnych jest kilkanaście wersji tego pysznego przysmaku. Można wybrać m. in. bajgla z wędzonym łososiem na kremowym serku z rukolą i kaparami czy bajgla z bekonem na sałacie z pomidorem. Nie zabraknie tu propozycji także dla osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, które mogą wybrać dla siebie coś z kilku dostępnych wersji. W restauracji zamówić można prawdziwe nowojorskie pastrami, czyli mostek wołowy nacierany przyprawami i ziołami, peklowany przez 10 dni, podsuszony i wędzony, a następnie gotowany przez kilka godzin na parze. W menu znajdują się też zupy wegańskie, które są gotowane codziennie tak, aby były jak najświeższe oraz dania śniadaniowe w wersji wegańskiej i mięsnej.

10. Brasileirinho Brazylijska Kuchnia & Bar

Restauracja oferuje dania kuchni brazylijskiej, którymi można się delektować w stylowym, pięknym i ciepłym wnętrzu, utrzymanym w stylu brazylijskim. W menu znajdziemy przystawki, dania z grilla, dania mięsne, owoce morza, zupy, sałatki oraz desery. Wszystko jest przygotowywane na bieżąco, ze świeżych produktów, tylko wysokiej jakości. Jest to bardzo popularna restauracja zarówno wśród mieszkańców Szczecina, jak i odwiedzających miasto turystów. Można tu spróbować bardzo różnorodnych potraw, takich jak: smażony mix serka halloumi z tapioką serwowany ze słodko – pikantnym sosem z trzciny cukrowej, wolnogotowany schab z kością podawany z cebulą, ryżem basmati, czarną fasolą z bekonem czy kremowy gulasz grzybowy z brokułami podawany z ryżem basmati, chipsami z manioku i farofą. Dania te nie tylko ciekawie brzmią, ale przede wszystkim pięknie wyglądają i wybornie smakują.




1 komentarz. Czytaj komentarze lub napisz nowy komentarz

  • 25 grudnia 2019 o 11:52

    Mnie jeszcze bardzo smakuje kuchnia hotelu Bończa w Szczecinie. Serwują głównie polskie potrawy, ja próbowałam barszczu czerwonego i pieczonej kaczki – palce lizać

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *