6 najlepszych miejsc z sushi w Gdyni

sushi gdynia

Sushi podbiło serca Europejczyków zarówno swym smakiem, jak i uniwersalnym charakterem. To proste danie można przygotować na wiele sposobów, bawiąc się azjatyckimi składnikami i przyprawami. Efekt? W lokalach specjalizujących się w daniach azjatyckich, sushi podawane jest na wiele sposobów: z rybą, tofu, owocami morza lub różnymi warzywami. W jaki sposób serwuje się ten przysmak w gdyńskich lokalach i gdzie warto zamówić takie danie? Oto kilka miejsc, w których można zjeść pyszne sushi w Gdyni.

1. Agato Sushi

Choć Agato Sushi znajduje się na obrzeżach miasta, na brak zainteresowania nie może narzekać. Stylowe wnętrze, ciekawy sposób podawania dań oraz bogate menu, w którym każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego – oto najlepsze powody, dla których warto odwiedzić ten lokal. Można tu zjeść ostrą zupę kimchi lub mandu (bulion z sosem sezamowym), można postawić na ramen (również w wersji wege) oraz słynną sałatkę z glonów wakame. Kusi klasyka sushi, m.in. nigiri z tuńczykiem i wasabi, kuszą też gunkany zawijane w ogórka. Można tu również postawić na specjalności zakładu, czyli sake sashimini z łososiem i szparagami w tempurze lub maguro goma wakame z trawą morską i tuńczykiem.

2. Moshi Moshi Sushi

Dlaczego warto odwiedzić lokal przy Antoniego Abrahama? Bo czeka tu piękne wnętrze oraz sushi masterzy, którzy poznawali japońską kuchnię w Kraju Kwitnącej Wiśni. Dzięki temu doskonale wiedzą, jak podawać poszczególne maki, jak łączyć smaki i komponować większe zestawy. Każdy produkt oferowany w tym miejscu zachwyca świeżością oraz sposobem podania. Na gości czekają tu popularne rolki (m.in. nigiri i hosomaki), zestawy składające się z kilkunastu lub kilkudziesięciu rolek oraz dania dla najmłodszych pasjonatów azjatyckiej kuchni. W Moshi Moshi Sushi czekają też ciekawe zestawy lunchowe, składające się przykładowo z hutomaków, sałatki wakame i zupy miso.

3. Umiko Sushi

Piękny wystrój i korzystna lokalizacja sprawiły, że Umiko Sushi szybko stał się ważnym punktem na kulinarnej mapie Gdyni. W menu czeka m.in. kimchi oraz zupa miso, kuszą też japońskie pierożki goza oraz sałatka z trawy morskiej. Wielkim powodzeniem cieszy się też marynowany kurczak w chrupiącej panierce oraz edamame – przystawka z młodej fasolki sojowej. W Umiko Sushi czeka klasyczne nigiri z marynowanym okoniem morskim w glonach, gotowaną krewetką lub w wersji wegetariańskiej (np. ze smażonym tofu lub roślinnym łososiem). Można tu również postawić na sashimi z wybraną ilością kawałków ryby, ciekawe uramaki lub większe zestawy, np. Tempura Set z rolkami z halibutem i krewetką w panko.

4. Nabogato Sushi Bar

Na ulicy Świętońajskiej, w pobliżu chętnie odwiedzanej Kamiennej Góry, czeka Nabogato – popularny w Trójmieście bar z sushi, założony kilka lat temu przez wielkich miłośników japońskiej kuchni. Można tu zjeść warzywa w tempurze oraz japońskie pierożki, kuszą też krewetki w panko oraz kimchi. Zachwyca bogaty wybór hosomaków i rożków temake, wielką popularnością cieszą się też ryżowe kulki O-nigiri, podawane z tuńczykiem, łososiem lub warzywami. Oprócz klasycznych rolek można tu sięgnąć po sashimi lub po tatar z łososia lub tuńczyka. Warto też postawić na lunch z sushi oraz jednej z serwowanych na miejscu zup, np. misoshiru (zupy na bazie pasty miso i bulionu rybnego) lub miso nabogato, w którym pojawiają się m.in. grzybki shitake, szczypior, krewetki, tofu i glony wakame.

5. Sushi Fresh

W Sushi Fresh czekają na gości zarówno klasyczne rolki, jak i większe zestawy sushi. Co można zamówić w tym lokalu? Zestaw Fresh Dragon z rainbow roll  i california roll z krewetkami w tempurze, do których dodawane są różne dodatki, lub na zestaw Fresh Sumo, w którym pojawia się m.in. nigiri z łososiem, hosomak z tykwą oraz hosomak z pikantną pastą z tuńczyka. W lokalu tym czekają również orientalne zupy, m.in. tajska zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym oraz łagodna zupa miso z surimi i glonami. Krewetkowe prażynki z ostrym sosem, tatar z tuńczyka lub łososia – oto kolejne rarytasy, które można zjeść w gdyńskiej restauracji.

6. Hashi Sushi

W pobliżu słynnego Klifu Orłowskiego czeka Hashi Sushi – kolejne miejsce w Gdyni, w którym postawiono na japońskie smaki. Kto odwiedzi tę restaurację, ten odpocznie w pięknym wnętrzu utrzymanym w stylu typowym dla Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji nacieszy się bogactwem orientalnych smaków. Dla tych, którzy chcą tu zjeść sycący obiad, przygotowano kilka ciekawych propozycji. Jedną z nich jest kurczak w słodkim sosie teriyaki z licznymi dodatkami (m.in. cukinią i orzeszkami ziemnymi). Wielkim powodzeniem cieszą się też: stek z polędwicy wołowej podany z pieczonym batatem i balsamicznym sosem matu oraz makaron udon w pikantnym sosie z owocami morza i warzywami. Sushi to klasyczne propozycje (m.in. nigiri i futomaki) oraz rzadziej serwowane specjały, m.in. temaki w kształcie rożków oraz rolki california. Na tych, którzy cenią różnorodność, czekają zestawy z nigiri, hosomakami i innymi rolkami, które podbiły serca Europejczyków.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.