21 Ciekawostki o Sowach dla Dzieci

sowa na łące

Sowa to zazwyczaj nocny ptak drapieżny, który woli żyć samotnie. Czy sowy budują gniazda? Czy wszystkie sowy są nocne? I dlaczego mysz nie słyszy zbliżającej się sowy? W tym artykule przeczytacie ciekawostki o sowach które przygotowaliśmy specjalnie dla dzieci.

1. Większość gatunków sów jest zazwyczaj niespołeczna podczas gniazdowania. Niektóre z nich bronią również swoich terenów lęgowych.

2. Sowy potrafią wykonywać cichy lot, ponieważ powierzchnia ich piór nie jest gładka, lecz pokryta drobnym puchem. Dzięki cichemu lotowi, są niezauważone przez ofiarę.

3. Większość gatunków sów to zwierzęta nocne. Jednak niektóre sowy żyjące w Dolnej Saksonii są również drapieżnikami w ciągu dnia.

4. Śnieżne sowy żyją głównie w Arktyce na otwartych, pozbawionych drzew obszarach zwanych tundrą.

5. W filmach o Harrym Potterze istnieje duży biały ptak o imieniu Hedwiga, który jest lojalnym przyjacielem Harry’ego.

6. Dzioby sowy są bardzo podobne do dziobów jastrzębi.

7. Sowy, które żywią się małymi ssakami, rozmnażają się zazwyczaj wczesną wiosną lub późną zimą, a owadożerne sowy rozmnażają się wczesnym latem lub późną wiosną.

8. Powszechne jest błędne przekonanie, że sowy są praktycznie niewidome w ciągu dnia. Wręcz przeciwnie: widzą bardzo dobrze nawet w świetle dziennym.

9. Sowy są mięsożercami, co oznacza, że jedzą mięso. Jadają małe zwierzęta, jak szczury, żaby i owady.

10. Sowy mogą obracać głowę całkiem mocno. Kąt wynosi tylko 270°. Jest to konieczne, ponieważ sowy mają dość ograniczone pole widzenia.

oczy sowy

11. Śnieżne sowy mają doskonały wzrok, ale oczywiście nie widzą swojej ofiary, gdy jest ona pod śniegiem lub grubą warstwą roślin. Aby schwytać te ofiary, sowa polega na innym swoim zmyśle: słuchu.

12. Śnieżna sowa jest jedną z największych ze wszystkich sów.

13. Często gnieżdżą się one w zagłębieniach na klifach lub w gniazdach opuszczonych przez inne ptaki.

14. Niektóre rodzaje sów polują na ryby. Większe sowy, jak puchacz, jedzą skunksy i nawet małpy.

15. W zależności od gatunku sowy różnią się one wielkością i siłą fizyczną. Mogą być tak duże jak masywna puchacz euroazjatycki o wadze 4,2 kg lub tak małe jak sowa elf (Micrathene whitneyi) o wadze 40 g. Bardzo niewiele innych ptaków może wykazywać tak duże zróżnicowanie pod względem wielkości i długości.

16. Gdy zobaczysz ośnieżoną sowę, pierwszą rzeczą, jaką możesz zauważyć, jest jej śnieżnobiałe piórka. Najbielszą z tych sów jest zawsze samiec. Samce stają się bardziej białe, gdy się starzeją. Zarówno samce jak i samice mają brązowe pręgi i plamy, ale samice mają ich więcej.

17. Sowy składają białe, zaokrąglone jaja, a ich wielkość różni się w zależności od gatunku.

18. Szczególną cechą jest struktura czaszki sów. Oczy siedzą w teleskopowych rurkach kostnych, które są zwężone do przodu. Zasada konstrukcji oczu sowy jest więc podobna do teleobiektywów.

19. Sowy znane są z większych oczu i dziur w uszach skierowanych do przodu.

20. Sowy to dalekowzroczne ptaki, które nie widzą rzeczy znajdujących się w odległości zaledwie kilku centymetrów. Dla nich obiekty które są za blisko, wyglądają na rozmazane.

21. Kolory sowich piór sprawiają, że są one mniej widoczne dla drapieżników. Pomaga im to, gdy krzątają się w ciągu dnia.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *