Śledzie – 10 Fascynujących Ciekawostek

śledź

Śledź to ryba z rodziny śledziowatych, która ma wiele podgatunków zależnych od miejsca ich pochodzenia, a są to na przykład śledź czarnomorski, oceaniczny czy bałtycki. Ryby śledziowate mają wielkie znaczenie dla światowej gospodarki, ponieważ to właśnie one najczęściej ze wszystkich ryb, trafiają do naszego jadłospisu.

1. Śledzie cechują srebrno-szare łuski, niewielki rozmiar sięgający maksymalnie trzydzieści centymetrów, a także obszar występowania obejmujący Ocean Atlantycki i przyległe w stosunku do niego morza.

2. Śledzie odżywiają się planktonem, małymi skorupiakami i larwami innych ryb. W dzień i w nocy przemierzają podwodny świat w poszukiwaniu pokarmu.

3. Matias nie jest innym gatunkiem ryby niż śledź. Jest to dokładnie ten sam rodzaj, ale matiasem nazywamy młodego śledzia przed pierwszym tarłem, czyli mówiąc wprost – matias jest dziewicą lub prawiczkiem w świecie śledzi. Jego mięso jest o wiele delikatniejsze od mięsa dorosłych osobników.

4. Śledzie zawdzięczają swoją popularność w rybołówstwie temu, że po zasoleniu można je długo i z łatwością przechowywać. Łatwo sobie wyobrazić, jak ważne to było w czasach, kiedy nie posiadano lodówek.

5. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego, ale jest od niego mniejszy i mniej tłusty. Czterdzieści lat temu łowiono nawet czterysta tysięcy ton śledzi bałtyckich rocznie.

6. Czarnomorski śledź występuje nie tylko w Morzu Czarnym, ale i w Morzu Azowskim oraz w rzekach, które dopływają do tych mórz. Jest gatunkiem z rodziny śledziowatych narażonym na wyginięcie. Różni się od swoich kuzynów z tej samej grupy czarną plamą między okiem a pokrywą skrzelową.

7. Jedzenie śledzi sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu, a nawet chronią przed rakiem. Śledzie są też bogate w witaminy E i D.

8. Najczęściej jadamy śledzie, które wcześniej zamarynowano. Choć nie jest to konieczność, stare metody na długą żywotność ryb i ich zdatność do spożycia długo po złowieniu, przetrwały i okazały się przepyszne.

9. Uliki to młode i bardzo tłuste śledzie, które konserwuje się w mocno stężonej solance i wędzi na gorąco, natomiast piklingi to śledzie wędzone wraz ze wszystkimi wnętrznościami.

10. W średniowieczu śledź był tak popularny, a społeczeństwo tak ortodoksyjne, że rybę tę nazwano królem postu, ponieważ jedzono ją przez niemal jedną trzecią roku, kiedy nie można było jeść mięsa.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *