Śledzie – 10 Fascynujących Ciekawostek

śledź

Śledź to ryba z rodziny śledziowatych, która ma wiele podgatunków zależnych od miejsca ich pochodzenia, a są to na przykład śledź czarnomorski, oceaniczny czy bałtycki. Ryby śledziowate mają wielkie znaczenie dla światowej gospodarki, ponieważ to właśnie one najczęściej ze wszystkich ryb, trafiają do naszego jadłospisu.

1. Śledzie cechują srebrno-szare łuski, niewielki rozmiar sięgający maksymalnie trzydzieści centymetrów, a także obszar występowania obejmujący Ocean Atlantycki i przyległe w stosunku do niego morza.

2. Śledzie odżywiają się planktonem, małymi skorupiakami i larwami innych ryb. W dzień i w nocy przemierzają podwodny świat w poszukiwaniu pokarmu.

3. Matias nie jest innym gatunkiem ryby niż śledź. Jest to dokładnie ten sam rodzaj, ale matiasem nazywamy młodego śledzia przed pierwszym tarłem, czyli mówiąc wprost – matias jest dziewicą lub prawiczkiem w świecie śledzi. Jego mięso jest o wiele delikatniejsze od mięsa dorosłych osobników.

4. Śledzie zawdzięczają swoją popularność w rybołówstwie temu, że po zasoleniu można je długo i z łatwością przechowywać. Łatwo sobie wyobrazić, jak ważne to było w czasach, kiedy nie posiadano lodówek.

5. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego, ale jest od niego mniejszy i mniej tłusty. Czterdzieści lat temu łowiono nawet czterysta tysięcy ton śledzi bałtyckich rocznie.

6. Czarnomorski śledź występuje nie tylko w Morzu Czarnym, ale i w Morzu Azowskim oraz w rzekach, które dopływają do tych mórz. Jest gatunkiem z rodziny śledziowatych narażonym na wyginięcie. Różni się od swoich kuzynów z tej samej grupy czarną plamą między okiem a pokrywą skrzelową.

7. Jedzenie śledzi sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu, a nawet chronią przed rakiem. Śledzie są też bogate w witaminy E i D.

8. Najczęściej jadamy śledzie, które wcześniej zamarynowano. Choć nie jest to konieczność, stare metody na długą żywotność ryb i ich zdatność do spożycia długo po złowieniu, przetrwały i okazały się przepyszne.

9. Uliki to młode i bardzo tłuste śledzie, które konserwuje się w mocno stężonej solance i wędzi na gorąco, natomiast piklingi to śledzie wędzone wraz ze wszystkimi wnętrznościami.

10. W średniowieczu śledź był tak popularny, a społeczeństwo tak ortodoksyjne, że rybę tę nazwano królem postu, ponieważ jedzono ją przez niemal jedną trzecią roku, kiedy nie można było jeść mięsa.

Oceń post



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *