10 Ciekawostek kulinarnych

Podobno najłatwiej do serca dotrzeć przez żołądek.

Jest w tym trochę prawdy. Dobre jedzenie poprawia humor i pomaga budować więzi. Nie jest też powiedziane, że gotowanie to wyłącznie domena pań. Mężczyźni coraz częściej sami zaczynają własne eksperymenty kuchenne. Jeśli jednak dopiero uczysz się gotować, z pewnością przyda ci się parę wskazówek. Poznaj top 10 ciekawostek kulinarnych, które pomogą ci zachować świeżość produktów oraz ułatwią gotowanie.

Dzięki zastosowaniu się do tych rad unikniesz marnotrawstwa, uratujesz danie przed katastrofą.

1. Żołądek

Często zdarza się tak, że do jednego gotowania nie zużyjemy całej zawartości słoika z przecierem pomidorowym. Koncentrat pomidorowy dłużej będzie świeży, jeśli przełożymy go do czystego słoika, posypiemy solą i dodamy łyżkę oleju.

2.Zioła

Przed wsypaniem ziół do potrawy warto rozetrzeć je przez chwilę w dłoniach. Dzięki temu uwolnimy ich aromat.

3.Głodny ?

Jesteś bardzo głodny, a makaron wolno się gotuje? Gotowanie makaronu będzie szybsze, jeśli dosypiemy soli dopiero gdy woda zacznie wrzeć.

4. Naleśniki

Aby naleśniki były bardziej pulchne, do ciasta można dodać odrobinę wody gazowanej i szczyptę proszku do pieczenia.

5. Laska cynamonu

Wybierając laskę cynamonu, zwracajmy uwagę na jej grubość. Cienkie laski są bardziej aromatyczne. Dzięki temu nasza potrawa będzie jeszcze pyszniejsza.

6. Przesolona zupa?

Przesolona zupa? Zupę zbyt słoną można jeszcze uratować przez dolanie wody. Jeśli jednak garnek jest pełny, można włożyć do niego surowego ziemniaka. Warzywo wchłonie sól.

7.Krojenie torta

Żeby ładnie pokroić tort, warto przed krojeniem nóż zanurzyć we wrzątku. Słoik z wrzątkiem przydaje się również przy innych ciastach z dużą ilością masy.

8. Liść laurowy

Jeśli nie chcesz znaleźć w opakowaniu mąki robaczków, wystarczy, że włożysz do opakowania liść laurowy.

9. Grzyby

Grzybów nie powinno się czyścić ani moczyć w wodzie. Lepiej do tego celu użyć suchego pędzelka, ewentualnie polać wodą i dokładnie wysuszyć.

10. Budyń

Aby budyń się nie przypalał, wystarczy posmarować dno garnka masłem.

Znasz te wskazówki? A może dopisałbyś coś jeszcze do tej listy? Miłego gotowania i smacznego.

Oceń post



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *