Lampart – Mało znane ciekawostki, informacje i fakty

Lamparty to duże koty znane ze swoich złocistych, plamistych ciał i zgrabnych, a jednocześnie dzikich technik łowieckich. Często uważa się je za zwierzęta afrykańskie, ale lamparty żyją na całym świecie. Choć ich rozproszenie jest ogromne, ich liczba maleje. Oto ciekawostki, informacje i fakty o lampartach dla dzieci i dorosłych.

Lamparty są większe od kota domowego, ale lamparty są najmniejszymi członkami kategorii dużych kotów. Dorastają do 92-190 długości. Ich ogon dodaje kolejne 64 do 99 cm do ich długości.

Lampart jest bardzo elastyczny i może żyć w wielu różnych miejscach na całym świecie. Lamparty występują w Afryce Subsaharyjskiej, na Półwyspie Arabskim, w południowo-zachodniej i wschodniej Turcji, na Pustyni Synaj/Judean w południowo-zachodniej Azji, u podnóża Himalajów, w Indiach, Rosji, Chinach oraz na wyspach Jawy i Sri Lanki.

Lamparty mogą widzieć nawet siedem razy lepiej w ciemności niż ludzie.

Czarne lamparty są rzadko spotykane w niektórych częściach Afryki. Różnica w kolorze nie wskazuje na istnienie osobnego podgatunku, ale raczej na dominację ciemnego barwnika.

Istnieje duże zróżnicowanie w kolorze sierści w zależności od lokalizacji zwierzęcia. W Afryce Wschodniej rozety (cętki na ciele lamparta mają kształt rozety lub pierścienia) lamparta są bardziej okrągłe, ale w Afryce Południowej mają bardziej kwadratowy kształt.

Jedzą ryby, antylopy, małpy, gryzonie, jelenie, czyli w rzeczywistości, prawie każda ofiara, która jest dostępna!

Kiedy lampart dostrzega potencjalny posiłek, zbliża się z wygiętymi nogami i głową nisko, tak aby nie być widzianym. Następnie ostrożnie i cicho śledzi swoją ofiarę, aż do momentu, gdy znajdzie się na wysokości od pięciu do dziesięciu metrów w zasięgu.

Mała zdobycz, taka jak małe ptaki lub myszy, otrzyma śmiertelny cios z łapy kota.

Lamparty to samotne stworzenia, które spędzają czas z innymi tylko wtedy, gdy są kojarzone lub wychowują młode.

Zamiast spać w nocy, to spędzają czas na polowaniu.

Ich plamisty płaszcz kamufluje je, dzięki czemu mieszają się z liśćmi drzewa. Często wciągają ofiarę na drzewa, aby zapobiec zabraniu jej przez inne zwierzęta.

Samice zazwyczaj ważą od 21 do 60 kilogramów, a samce zazwyczaj ważą od 36 do 75 kg.

Afrykańskie lamparty są w stanie współżyć przez cały rok, ale w porze wilgotnej odnotowuje się większą aktywność seksualną.

Samice chronią swoje młode młode, ukrywając je w legowiskach. Matka co kilka dni zmienia legowisko, aby wyeliminować szanse na odkrycie przez inne drapieżniki.

Mimo że większość zdjęć pokazuje lamparty na drzewach, badania pokazują, że większość czasu spędzają one na ziemi. Lamparty używają drzew jako idealnego punktu ucieczki przed drapieżnikami, aby ich zdobycze było poza zasięgiem padlinożerców, oraz aby uzyskać najlepszy punkt obserwacyjny.

Większość lampartów ma jasny kolor i ciemne plamy na sierści. Istnieją też czarne lamparty, których plamy są trudne do dostrzeżenia, ponieważ ich futro jest tak ciemne.

Lamparty to szybkie koty, które mogą poruszać się z prędkością do 58 km/h. Są też super sprężyste i mogą skakać 6m do przodu w powietrzu – to jest długość trzech dorosłych lampartów leżących.

Nie ryczą tak głośno jak lwy, ale lamparty również mogą mruczeć.

Król John trzymał lamparty w Tower of London w XIII wieku.

Po 90-105 dniowej ciąży rodzi się od jednego do sześciu kociąt. Zostaną z matką przez 18 do 24 miesięcy.

Lampart – Mało znane ciekawostki, informacje i fakty
5 (100%) 3 głosów



Sprawdź też:
Himalaje odnoszą się do pasma górskiego i są najmłodszym pasmem…