18 czarno białych ciekawostek oraz informacji o pingwinach

Jest 18 gatunków pingwinów. Każdy wyobraża sobie pingwiny na lodzie na Antarktydzie lub przerwę na mijającej górze lodowej, ale pingwiny znajdują się również w RPA, Chile, Peru, na wyspach Galápagos, w Nowej Zelandii, Australii i na szeregu wysp subarktycznych.

1. Pingwiny są prawie wyłącznie na półkuli południowej, ale pingwiny Galapagos żyją bezpośrednio na równiku, a więc na półkuli północnej żyją też pingwiny.
2. Pingwiny cesarskie są najwyższym gatunkiem. Najmniejszy jest Little Blue Penguin.
3. Najszybszym gatunkiem jest Gentoo Penguin, który może osiągnąć prędkość do 30 kilometrów na godzinę.
4. Pingwiny cesarskie spędzają całe swoje życie na Antarktydzie – najbardziej wysuniętym na południe kontynencie Ziemi – gdzie temperatury mogą spaść nawet do -60°C.
5. Aby przetrwać w tak niskich temperaturach, te pingwiny mają specjalne przystosowanie do ciężkich warunków – mają duże zapasy tłuszczu izolacyjnego i kilka warstw łusek, które chronią je przed lodowatymi wiatrami. Ponadto, w dużych grupach, kłębią się one blisko siebie, aby utrzymać ciepło.
6. Gatunkiem pingwinów o największej populacji jest pingwin makaroni liczący 11 mln. Gatunkiem o najniższej populacji jest zagrożony pingwin Galapagos z 6-15 tys. osobnikami.
7. Pingwiny mogą spędzać do 75% swojego życia w wodzie.
8. Pingwiny są ptakami społecznymi. Wiele gatunków żeruje, pływa i zakłada gniazda w grupach. W sezonie lęgowym niektóre gatunki tworzą duże grupy.
9. Uderzająca kolorystyka pingwina jest kwestią kamuflażu; z góry jego czarne plecy wtapiają się w mroczne głębiny oceanu. Od dołu jego biały brzuch ukryty jest pod jasną powierzchnią.
10. Pingwiny połykają dużo wody morskiej podczas polowania na ryby, ale specjalny gruczoł za oczami – gruczoł nadoczodołowy – filtruje słoną wodę ze strumienia krwi. Pingwiny wydalają ją przez dzioby lub przez kichanie.
11. Pingwiny są ptakami nielotnymi.
12. Podczas gdy inne ptaki mają skrzydła do latania, pingwiny mają płetwy, aby móc pływać w wodzie.
13. Duże populacje pingwinów można znaleźć w krajach takich jak Nowa Zelandia, Australia, Chile, Argentyna i RPA.
14. Pingwiny cesarskie mogą przebywać pod wodą przez około 20 minut na jednym oddechu.
15. Małe niebieskie pingwiny są najmniejszym typem pingwinów, o średniej wysokości około 33 cm.
16. Wszystkie z wyjątkiem dwóch gatunków pingwinów rozmnażają się w dużych koloniach liczących do tysiąca ptaków.
17. To zależy od gatunku, ale wiele pingwinów będzie koegzystować z tym samym członkiem płci przeciwnej sezon po sezonie.
18. Podobnie większość gatunków jest również lojalna w stosunku do miejsca lęgowego, często wracając do tego samego miejsca, w którym się urodziły.




Sprawdź też:
Alaska graniczy z Kanadą na wschodzie, Oceanem Arktycznym na północy…