Czyżyk – 10 Fascynujących Ciekawostek

czyżyk

Wiosenne przeloty ptaków to najlepszy moment na ich obserwację. Chociaż między ornitologami amatorami zdania są podzielone. Jedni preferują wiosnę inny jesień. Zmieniający się klimat sprawia, że niektóre gatunki ptaków rezygnują z przelotów na zimowiska. Czyżyk zaczyna się zachowywać podobnie. We wcześniejszych opracowaniach określany był jako ptak migrujący, dziś coraz częściej można spotkać określenie jako częściowo migrujący. Przedstawiamy ciekawostki o Czyżykach  o których być może nie słyszeliście.

1. Czyż zwyczajny tak dostojnie brzmi nazwa tego drobnego ptaka nazywanego pospolicie czyżyk. Ptak ten zaliczany jest do rodziny łuszczakowatych.

2. Jeśli migruje to odbywa się to wiosną na przełomie marca i kwietnia, a jesienią na przełomie września i października.

3. Na terenie Polski najliczniej występuje na terenach podgórskich i raczej prowadzi osiadły niemigracyjny tryb życia. Stosunkowo ciepłe i bezśnieżne zimy dobrze służą tym ptakom.

4. Czyżyki wydają bardzo przyjemny dla ludzkiego ucha świergot i to niestety sprzyjało i sprzyja częstym nielegalnym odłowom i hodowaniu w niewoli. Pomimo tego, że przebywa w klatce nie traci swojej naturalnej ruchliwości i świergotu.

5. Czyżyk w Polsce jest pod całkowitą ochroną i w związku z tym odłów jest zakazany i ścigany jako łamanie obowiązującego prawa.

6. Czyżyk jest małym ptakiem dużo mniejszym od wróbla, waży około 14 gram i ma około 11, 5 centymetrów długości.

7. Najlepszym okresem do obserwacji jest zima. W czasie zimowego biesiadowania najchętniej zjada nasiona olch i właśnie w koronach tych drzew najliczniej można go spotkać.

8. Ze względu na walory głosowe i dużą ruchliwość na przełomie XIX i XX wieku próbowano w warunkach hodowlanych krzyżować czyżyka z innymi ptakami w celu uzyskania idealnego śpiewaka. Najczęściej próbowano krzyżówek z makolągwą, kanarkiem, szczygłem, gilem. Obecnie ze względu na całkowitą ochronę gatunkową zabronione są tego rodzaju eksperymenty.

9. Czyżyki za ulubione miejsce budowania gniazd wybierają świerki i właśnie na ich gałęziach wspólnie wznoszą swoje gniazda. Gniazda budują na znacznych wysokościach sięgających 8 metrów i więcej.

10. Samica wysiaduje jaja w ciągu dwóch tygodni, robiąc to nieustannie. Podczas wysiadywania jaj pokarm dostarcza jej samiec.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *