Co to jest ksylolit. Właściwości, zalety oraz wady ksylitolu

Sztućce

Cukier chodź tak często wybierany wcale nie należy do najzdrowszych substancji dla naszego organizmu. Dostarcza on nam nie tylko nadmiaru kalorii ale również może prowadzić do podrażnienia żołądka, zniszczenia błon śluzowych jelit czy zaburzeń procesu trawienia.

Bardzo niekorzystnie również wpływa na zęby i tkankę kostną i niedobory mineralne. Intensywnie zakwasza co może spowodować uzależnienie od alkoholu w późniejszym wieku. Wszystkie te aspekty dotyczą szczególnie dzieci i młodzieży. Warto więc go ograniczyć lub zastąpić inną substancją słodzącą.

To tych substancji należy między innymi ksylolit. Jest to naturalny słodzik nazywany raczej cukrem brzozowym, który jest rozwiązaniem o 45 % mniej kalorycznym i stanowi alternatywę dla cukru również ze względu na indeks glikemiczny. Pozyskuje się go najczęściej z kory brzozy chińskiej oraz występuje w niektórych owocach jak chociażby truskawki, jagody, maliny czy śliwki. Ponadto ludzki organizm również wytwarza znikome ilości tej właśnie substancji.

Jeśli chodzi o wygląd i smak to jest on praktycznie identyczny jak w przypadku tradycyjnego cukru z tym wyjątkiem, że tutaj wyczuwalny jest miętowy aromat. Najczęściej sprzedawany jest w formie skarmelizowanego cukru ale również jako dodatek w gumach do żucia oraz miętówkach.

Ksylolit jest substancją proponowaną dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ należy do grupy polioli. Wchłania się on dużo wolniej i nie powoduje tak dużego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Mogą również korzystać z niego osoby, które mają zakłóconą tolerancję glukozy oraz insulinooporność.

Świetnie nadaje się również jako substancja słodząca dla osób które się odchudzają i starają się zdrowo odżywiać. Niska kaloryczność sprawia, że często wybierany jest również przez sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Dodatkowo ksylolit wykazuje wiele innych bardzo ciekawych zalet.

Posiada właściwości bakteriobójcze przez co wybierany jest jako dodatek do substancji dezynfekujących jamę ustną. Mam na myśli gumy do żucia, pasty do zębów i płyny do płukania jamy ustnej. Wspomaga również walkę z zapaleniami dziąseł i próchnicą. Bardzo dobrze wpływa również na przyswajanie wapnia w organizmie.

Wspomaga mineralizację kości przez co wybierany jest dla osób z osłabionymi kośćmi i skłonnościami do złamań, osteoporozom. Nie wpływa również na rozwój grzybów i drożdżaków w organizmie w przeciwieństwie do sacharozy. Jak każda substancja ksylolit, może być nie tolerowany przez organizm.

Objawami tego typu sytuacji mogą być wzdęcia i biegunka. Należy go również wprowadzać do jadłospisu bardzo ostrożnie, nie przekraczając przy tym dawki 15 g dziennie. Oznacza to możliwość spożycia trzech łyżeczek do herbaty dziennie. Bardzo ważne jest jednak zrównoważenie diety z jego udziałem, ponieważ w przeciwnym razie możesz skończyć się to poważnymi nieprzyjemnościami. Ksylolit świetnie nadaje się różnych wypieków i deserów.

Jedyne co odstrasza klientów wysoka cena w porównaniu innych substancji słodzących. Problemem może być również jego dostępność, która w ostatnich latach uległa jednak znaczącej poprawie. Obecnie znajdziemy go nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ale również wielu hipermarketach.

Szukając alternatywy dla substancji słodzących pamiętajmy również o tym że ksylolit bardzo dobrze wpływa na poprawienie odporności naszego organizmu. Jest to plus, który występuje bardzo rzadko i którym nie może pochwalić się żadna inna substancja słodząca.

Nie warto więc przekładać naszego zdrowia nad finanse i wybrać produkt droższy, który lepiej wpłynie na nasze zdrowie. Instytucje udowodniły również, że nie zawiera on żadnych substancji szkodliwych, przez co powinien być stosowany jako słodzik dla dzieci. Zagwarantuje to ich zdrowie i płynny rozwój.

Natura daje nam wszystko co jest nam potrzebne do życia i przy okazji jest zdrowe. Nie Powinniśmy stosować więc syntetycznych słodzików i substancji słodzących które nie tylko, mają bardzo nikłe lub nie mają w ogóle wartości odżywczych i zdrowotnych ale również zawierają substancje szkodliwe dla naszego organizmu.

Warto o tym pamiętać ponieważ zaszkodzić zdrowiu da się bardzo szybko lecz późniejsze wyleczenie wymaga czasu, pieniędzy a czasem niektórych negatywnych skutków nie da się cofnąć. Pamiętajmy o tym i zastanówmy się dwa razy zanim wybierzemy substancje nieznaną i tanią w sklepie.

Dokładnie sprawdźmy skład danego produktu i dopiero wtedy podejmijmy decyzję na temat tego czy warte jest to naszych pieniędzy. Przemyślenie i rozwaga zagwarantuje nam zdrowie i długie życie.

Niemniej jednak najlepszą słodyczą są owoce i warzywa zarówno w postaci świeżej jak i suszonej, takiej jak banany, jabłka, śliwki a nawet pomidory. Równie dobrym rozwiązaniem w tej kwestii mogą być świeże soki, najlepiej samemu wyciskane. Jest to nie tylko miła przekąska ale również źródło witamin i minerałów potrzebnych każdemu z nas. Dla zdrowego trybu życia przydają się również ćwiczenia.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *