Ciekawostki, fakty oraz informacje o tygrysach

tygrysy


Sprawdź poniższą listę, aby znaleźć dziesięć powodów, dla których tygrysy są najfajniejszymi kotami w okolicy.

Tygrysy są największym gatunkiem kotów na świecie sięgającym do 3,3 metra długości i ważącym do 330 kilogramów.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, tygrysy nie żyją w Afryce. Dziś można je znaleźć tylko w częściach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, a we wschodniej Rosji (tajga syberyjska) i Chinach. Ale niegdyś przemierzały one szeroko wschodnią Eurazję, od Morza Czarnego na zachodzie po Ocean Indyjski na południu, od Kołymy po Sumatrę na wschodzie, a znaleziono je nawet w Turcji.

Tygrysy są łatwo rozpoznawalne dzięki ciemnym pionowym paskom i czerwonawym/pomarańczowym futrom.

Dorosły tygrys może żyć do dwóch tygodni bez jedzenia. Następnie spożywać w dowolnym miejscu od 15-40 kg mięsa przy jednym posiedzeniu. W niewoli, dorosłe tygrysy karmione są od 3 do 6 kilogramami mięsa dziennie.

Tygrys bengalski jest najpopularniejszym tygrysem.

W odległości do 3 km słychać ryk tygrysa.

Tygrysy żyją w środowisku naturalnym od 20 do 26 lat.

Jak wszystkie koty, tygrysy śpią dużo – do 18 godzin dziennie.


Tygrysy zjadają głównie świnie, bawoły i antylopy. Tygrysy są również znane z polowania na niedźwiedzie, leniwce, psy, lamparty, krokodyle, jak również na małpy i zające. Wiadomo, że stare i ranne tygrysy atakują ludzi i bydło domowe.

Dorosłe tygrysy zazwyczaj żyją samotnie.

Tygrys może biec z prędkością nawet 56 km/h, ale tylko na krótkich dystansach. Większość ich ofiar może je wyprzedzić, zwłaszcza jelenie i antylopy. Dlatego tygrysy są drapieżnikami zasadzkowymi.

W przeciwieństwie do większości innych kotów, tygrysy są wspaniałymi pływakami i tak naprawdę lubią wodę.

Młode rodzą się niewidome i otwierają oczy 1-2 tygodnie po urodzeniu.

Młode zaczynają uczyć się polować w wieku sześciu miesięcy, ale zostają z matkami do ukończenia 18 miesięcy.

Tygrysy komunikują się za pomocą oznaczeń zapachowych, sygnałów wizualnych i wielu dźwięków, takich jak ryczenie czy syczenie.


Tylne nogi tygrysów są niezwykle silne. W pełni wyrośnięty tygrys może przeskoczyć ponad 8 metrów i skoczyć do 5 metrów w pionie.

W Mezopotamii, gdzie mieszkał już wymarły tygrys kaspijski, znajduje się rzeka o nazwie „Tygrys”. Być może nazwa tygrysa pochodzi od tej rzeki.

Tygrysy zajmują różnorodne siedliska, od lasów tropikalnych, lasów zielonych, lasów namorzynowych, bagien po łąki, sawannę i skalisty teren.

Są to bardziej aktywne w nocy drapieżniki, które polegają na kamuflażu, który zapewniają ich paski.

Tygrysy zasadniczo żyją samotnie, z wyjątkiem okresu godowego i kiedy samice rodzą młode.

Sezon godowy: W klimacie tropikalnym, głównie od około listopada do kwietnia

Na początku 1900 roku, było około 100 tysięcy tygrysów. Szacuje się, że obecnie w stanie dzikim żyje około 3.000-4.500 tygrysów.

Poniżej przedstawiono liczbę tygrysów w rozbiciu na podgatunki:


Tygrys bengalski: Mniej niż 2.000
Indochiński tygrys: 750-1300
Tygrys syberyjski: Około 450
Tygrys sumatrzański: 400-500
Malajski tygrys: 600-800
Południowochiński tygrys: Wymarły
Tygrys kaspijski: Wymarły
Tygrys jawajski: Wymarły
Tygrys z Bali: Wymarły

Ciekawostki, fakty oraz informacje o tygrysach
Oceń ten wpis



Zobacz też

Sprawdź też:
Angola, położona w południowej Afryce, znajduje się pod silnym wpływem…