Ciekawostki, fakty oraz informacje o sarnach dla dzieci i dorosłych

sarna

Zwykle trzymają się obszarów zalesionych, gdzie mogą znaleźć zarówno jedzenie, jak i schronienie.

Wierzcie lub nie, w rzeczywistości istnieją dwa różne gatunki sarny: sarna europejska (czasami zwana sarną zachodnią) i sarna syberyjska. Mają podobne zachowania i styl życia, ale sarna syberyjska jest zwykle nieco większa.

W Anglii i Walii sarny doświadczyły znacznego poszerzenia swojego zasięgu w drugiej połowie XX wieku, a następnie w XXI wieku. Ten wzrost populacji wydaje się również wpływać na ekosystemy leśne. Na początku XX wieku w południowej Anglii niemal wyginęły, ale od tego czasu, bez wyraźnej przyczyny i być może w niektórych przypadkach z pomocą człowieka, znacznie rozszerzyły swój zasięg i populację.

Są one znane z tego, że wydają dźwięki podobne do dźwięków psów, kiedy czują, że są w niebezpieczeństwie. Dźwięki te ostrzegają inne sarny który szybko biegną w poszukiwaniu schronienia. Mają tendencję do samodzielnego życia, ale z wyjątkiem sytuacji, gdy żerują w podobnych miejscach lub szukają partnera.

Ponieważ sarna ma stosunkowo mały żołądek, musi jeść do 8-12 razy dziennie.

Sarny spożywają wiele różnych pokarmów, a trawa jest jednym z ich ulubionych pokarmów. Zjadają również liście i pędy z drzew. W niektórych porach roku z niecierpliwością oczekują na zjedzenie owoców, które rosną na niektórych drzewach wokół ich otoczenia.

Sarny można spotkać w całej Europie i Azji, sarny zachodnie głównie w Europie, a sarny syberyjskie żyją w wysokich górach Azji.

W porównaniu z innymi typami jeleni, sarna jest mała. Samce sarny są większe od samic jeleni i mają na głowie krótkie poroża i różne oznaczenia. Zarówno samiec jak i samica mają bardzo krótkie ogony, a niektóre nawet wyglądają jakby były bez ogona.

Ma przeważnie brązowy kolor, latem przybiera czerwonawe zabarwienie, a zimą ciemniejsze odcienie szarości. Ma jasnobrązową plamę wokół biodrówki.

Parowanie ma miejsce w lipcu i sierpniu, ale samice opóźniają implantację zapłodnionego jaja do stycznia następnego roku, tak aby młode nie urodziły się w trudnych zimowych miesiącach. W maju lub czerwcu rodzi się dwoje lub troje młodych.

Oceń ten wpis