21 ciekawostek, faktów oraz informacji o pawianach

Pawian to rodzaj małpy, którą można znaleźć w Afryce i Arabii. Istnieje pięć gatunków pawianów. Występują one w zaskakująco zróżnicowanych siedliskach i są niezwykle podatne na adaptację. Małpy te preferują siedliska półsuche, takie jak sawanny i krzewy, ale niektóre z nich żyją w lasach tropikalnych i górach. Oto najlepsze ciekawostki, informacje i fakty o Pawianach.

1. Pawiany to głośne i towarzyskie zwierzęta. Wykazują one wiele cech behawioralnych, które są uważane za „ludzkie”. Na przykład więź między matką a niemowlęciem pawianem jest bardzo szczególna.

2. Istnieje pięć gatunków pawianów. Dwa najczęściej spotykane gatunki, pawianki oliwne i pawianki żółte, żyją w Afryce Wschodniej.

3. DNA pawianów jest w około 91% takie same jak nasze. Możemy mieć wiele wspólnego z pawianami, ale mamy też wiele różnic.

4. Samce są większe od samic. Ich twarze wyglądają podobnie do psa z powodu długiego, mocnego pyska.

5. Pawiany mają dietę wszystkożerną, ale w większości są roślinożerne. Jedzą one owady, a od czasu do czasu zjadają skorupiaki, pstrągi, łososie i ptaki, a także małe antylopy i inne małpy. Znane są nawet z kradzieży kóz i owiec z ludzkich zagród.

6. Pawiany masajskie mają szeroką dietę i jedzą trawy, korzenie, strąki, owoce, nasiona, bulwy, korę, liście, pąki, kwiaty, jaja ptaków, owady i małe ofiary. Polują nawet na inne naczelne, takie jak małpy płaksowate.

7. Pawiany są bardzo silnymi zwierzętami i mają ostre zęby o długości zbliżonej do zębów lwów. Będą jednak starały się unikać walki, stosując zastraszające krzyki i gesty.

8. Codzienna rutyna pawianów jest nieco podobna do naszej własnej. Zazwyczaj budzą się około 7.30 rano. Spędzają trochę czasu w swojej grupie, zanim pójdą po jedzenie. Spędzają godziny dzienne na żerowaniu, jedzeniu, odpoczynku i pielęgnacji, a następnie wracają w nocy do swoich miejsc w których śpią.

9. Gwinejski pawian jest najmniejszym gatunkiem pawianów, natomiast największy jest pawian Chacma.

10. Samice rodzą co drugi rok. Zazwyczaj mają jedno niemowlę, a okres ciąży wynosi 6 miesięcy.

11. Pawian był czczony w starożytnej kulturze egipskiej, podziwiany za jego inteligencję.

12. Pawiany żyją w Afryce i Arabii. Ich siedliska sięgają od łąk po lasy. Są zdolne do adaptacji lub mogą znaleźć sposób na życie w prawie każdym środowisku, o ile tylko mogą znaleźć wodę i pożywienie.

13. Pawiany spędzają czas głównie na ziemi, ale mogą wspinać się na drzewa, aby spać i obserwować i uciekać przed drapieżnikami. Zagrożeniem dla nich są ludzie, lamparty, lwy i gepardy.

14. Dieta pawianów różni się w zależności od ich konkretnego siedliska i rodzaju dostępnego pożywienia.

15. Pawiany generalnie preferują sawannę i inne półpustynne siedliska, choć kilka z nich żyje w lasach tropikalnych.

16. Hamadryas baboon, żyje na wzgórzach wzdłuż wybrzeży Morza Czerwonego Afryki i Arabii.

17. Pawiany to głównie zwierzęta lądowe. Podróżują na duże odległości wczesnym rankiem i późnym popołudniem w poszukiwaniu pożywienia.

18. Pawiany żyją w grupach zwanych oddziałami. Składają się one z 7-8 samców, dwukrotnie więcej samic i ich potomstwa. Dominacja w oddziale jest ustalana poprzez walki.

19. Istnieje pewna hierarchia wśród samic również w grupie. Samice są odpowiedzialne za przyjmowanie lub odrzucanie nowo przybyłych młodych, dojrzałych płciowo samców do grupy.

20. Pawiany używają 30 różnych dźwięków do komunikacji.

21. Pawiany są zwierzętami terytorialnymi, które będą agresywnie bronić swojego terytorium i rodziny przed innymi pawianami i drapieżnikami.

21 ciekawostek, faktów oraz informacji o pawianach
4.4 (88.89%) 9 głosów



Sprawdź też:
Inowrocław to ciekawe turystycznie miasto leżące w województwie kujawsko-pomorskim, nad…