10 Interesujących informacji i ciekawostek o Witaminie B12

Witamina B12, zwana również kobalaminą, to organiczny związek chemiczny, którego atomem centralnym jest kobalt.

Jest bardzo ważnym koenzymem, który ułatwia reakcje biochemiczne w organizmie. Co warto o niej wiedzieć?

Poniżej znajduje się kilka ciekawostek.

1. Witamina B12

Witamina B12 bierze udział w wytworzeniu i prawidłowym rozwoju erytrocytów oraz syntezie kwasów nukleinowych w komórkach. Są to bardzo ważne procesy, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

2. Kobalamina

Kobalamina ma bardzo duży wpływ na działanie układu nerwowego. Dzięki niej mogą powstawać neuroprzekaźniki, od których zależy zdolność uczenia się, kontrola apetytu, dobry nastrój oraz regulacja hormonalna.

3. Bakterie

Witaminę B12 produkują bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym zwierząt. U człowieka powstaje ona w jelicie grubym w symbiozie z bakteriami.

4. Produkty pochodzenia zwierzęcego

Naturalnie kobalamina znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, a więc w jajach, mięsie, rybach, mleku, niektórych owocach morza, ale również w grzybach i sfermentowanej czarnej herbacie.

5. Produkty sojowe

Bardzo często produkty sojowe są wzbogacane w witaminę B12, aby uchronić przed niedoborem wegan. Ze względu na to, że nie jedzą oni produktów pochodzenia zwierzęcego, są najbardziej zagrożeni niedoborem witaminy B12.

6. Brak witaminy B12

Brak witaminy B12 objawia się chronicznym zmęczeniem, apatią, stanami depresyjnymi oraz biegunkami, jadłowstrętem i palpitacjami serca.

7.Nieodwracalne skutki

W skrajnych przypadkach brak witaminy B12 w organizmie może doprowadzić do nieodwracalnego pogorszenia wzroku, utraty czucia w dolnych kończynach i do anemii.

8. Poziom witaminy B12

Poziom witaminy B12 we krwi jest zmniejszany przez używki takie, jak kawa, papierosy czy alkohol, ale również przez antybiotyki, tabletki antykoncepcyjne oraz stres.

9. Suplementowanie

Zanim się zacznie suplementować witaminę B12, warto wcześniej sprawdzić, jaki jest jej aktualny poziom w organizmie. Nadmiar kobalaminy może doprowadzić do poważnych chorób, w tym również zmian nowotworowych.

10.Niedobory

Wbrew pozorom osoby spożywające produkty pochodzenia zwierzęcego częściej cierpią na niedobór witaminy B12.
Dzieje się tak, ponieważ ich organizm przez mięso jest bardziej zakwaszony. Z kolei weganie z konieczności bardzo dbają o prawidłową suplementację.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.